FOTO: N1/Reuters

U nedjelju je održan sastanak vlade Hrvatske i Stožera na kojem se razgovaralo o daljim koracima kada je riječ o epidemiološkim mjerama.

Naime, 31. januara ističu aktualne mjere, a na jučerašnjem je sastanku, premda nisu donesene konačne odluke, postignut određeni konsenzus oko blagog popuštanja mjera 1. februara. Najviše popuštanja biće u segmentu sporta i rekreacije, no, kako je saznao Index, na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića.

Izgledno otvaranje teretana

Izgledno je da će se u ponedjeljak 1. februara otvoriti teretane, no to još nije sasvim sigurno. Otvaranje teretana se razmatra jer nema čvrstih naučnih dokaza da su one mjesta na kojima se pojačano širi zaraza, a treba podsjetiti i na to da teretane nisu bile u posljednjem nacrtu za zatvaranje krajem novembra kada su se uvodile strože mjere, no ipak su na kraju uvrštene na spisak onoga što se zatvara.

Vrlo je izvjesno da će se istog datuma proširiti krug onih kojima su dozvoljeni treninzi, takmičenja i generalno bavljenje sportom, barem kad je riječ o sportu na otvorenom. No, kako smo saznali, moguće je i da se djeci dozvole treninzi u zatvorenim prostorima. Prema aktuelnim mjerama, koje su na snazi do 31. januara, treninzi i takmičenja su dozvoljeni samo za sportiste 1., 2. i 3. kategorije.

Najizglednije je da se od 1. februara kafićima dopusti prodaje kafe za van, moguće i otvaranje terasa

Kada je riječ o kafićima, najizglednije je da će se od 1. februara dopustiti prodavanje kafa i sličnih napitaka za van. Podsjetimo, žestoke reakcije ugostitelja stizale su upravo na odluku prema kojoj kafići ne mogu prodavati ni kavu za van, ali to mogu kiosci, benzinske pumpe i pekare. Restoranima koji su takođe zatvoreni za goste omogućena je barem dostava, dok su kafići protekla dva mjeseca potpuno zatvoreni.

Kako saznaje Index, još uvijek je u igri otvaranje terasa restorana i kafića od 1. februara. Od resornog Ministarstva, kao i od drugih ministarstva čiji bi sektori mogli biti obuhvaćeni popuštanjem, očekuje se dodatna evaluacija prema kojoj bi trebala biti donesena konačna odluka. Ako doista bude donesena odluka o otvaranju terasa, izgledno je da bi rad bio ograničen, vjerovatno do 22 sata.

Učenici viših razreda osnovne se vraćaju u škole

Učenici viših razreda osnovne škole u februaru bi se vratili u škole, umjesto online nastave koju sad pohađaju.

Na jučerašnjem se sastanku razgovaralo i o ukidanju zabrane privatnih okupljanja ljudi iz više od dva domaćinstva, no, saznaje portal, nije realno da se ta odredba ukine.

Konačne odluke o tome šta će se popustiti biće donesene sredinom sedmice, najvjerojatnije u srijedu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )