FOTO: slobodnaevropa.org

Nakon neuspješnih razgovora između Londona i Brisela tokom proteklog vikenda, britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) po dolasku na samit sa liderima EU izjavila je da je „sada trenutak“ za postizanje sporazuma Brexit. Na samit je stigla kako bi deblokirala pregovore o razlazu sa EU.

Iako je u svom kratkom obraćanju nagovjestila spremnost za produženje tranzicionog perioda, mediji pišu kako nije ponudila ništa novo kada je riječ o irskoj granici.

Mej je saopštila da je ostvaren "veoma dobar napredak" za Brexit nakon, kako je navela nezgodnog samita u Salzburgu prošlog mjeseca, i pozvala je obje strane da intenzivno rade u narednim danima.

Podsjetimo, intenzivni razgovori koji su održani u nedelju nisu uspjeli deblokirati pregovore koji su zastali na rješenju za izbjegavanje tvrde granice između Irske i Sjeverene Irske nakon Brexita.

Mediji navode da postoji stvarna opasnost za izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora - što bi bila najgora opcija.

Kamikaza Mej

Pista je na vidiku, svjetla su uključena, ali Mejova mora da sačeka poslednju moguću pauzu u olujnim oblacima kako bi pokušala da se spusti do Brexita, piše Politiko (Politico):

"Kada su detalji njenog plana postali jasni, pobunjenici u konzervativnoj stranci Tereze Mej i njeni saveznici iz Sjeverne Irske prijetili su da će napasti kokpit, odstraniti pilota i srušiti avion ako se usudi da krene u slijetanje."

Politiko ocjenjuje i da je ove nedelje prerano za konačne kompromise koji su potrebni za zaključivanje sporazuma o prvoj fazi složenog britanskog povlačenja iz EU u martu mjesecu.

"Najveća nada Mejove u nadjačavanju svojih protivnika je da se krene kasnije, brzo i bezobzirno. Pravi rok je decembar.“

Politiko ocjenjuje i da se pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske ne može definitivno riješiti bez poznavanja konačnog budućeg trgovinskog aranžmana između Britanije i Unije koja će nakon marta imati 27 članica.

"Bez obzira na ishod, tvrdi Bregzitovci će okriviti Brisel zbog "kažnjavanja" Velike Britanije tako što će odbaciti prednosti jedinstvenog tržišta bez obaveze članstva. Oni će kriviti Francusku zbog najtvrđeg stava. Oni će okriviti Mejovu za izdaju njihovog Brexitovoskog sna. Oni će okriviti sve osim sebe.“

Britansko samozavaravanje neće dovesti do toga da EU prihvati nemoguće

Gardijanov kolumnista Rafael Ber (Rafael Behr) smatra da je briselska politika prema "Brexitu" uvijek bila jasna.

"Mi smo u ovom neredu jer britanski političari nikada nisu to ozbiljno shvatili“, ocjenjuje Ber i dodaje:

"Neizbježna dinamika pregovora bila je precizirana i prije nego što je bio poznat referendumski rezultat... Od trenutka kada je okidač člana 50 bio povučen, proces Brexita pratio je raspored EU uslova koje definišu ugovori Unije.

U svakoj fazi, evropski lideri su ponovili zlatno pravilo, privatno, u javnosti, u štampi: privilegije članstva nisu dostupne nečlanovima. Britanija mora da odluči šta joj se dopada u sadašnjem aranžmanu, a zatim da pregovara o cijeni za zadržavanje toga."

Ber dodaje da je jedino iznenađenje za Evropsku uniju tvrdoglavost britanskih političara koji ignorišu ono što njihove kolege u Briselu, Berlinu i Parizu govore i kukavičluk u odbijanju da prenesu poruku glasačima.

On ističe i da je Brexit samo jedan od problema EU, ali ne i najteži:

"Finansijska stabilnost evrozone; migracije preko Mediterana; trgovinski rat sa američkim predsednikom Donaldom Trampom (Donald Trump); populistički demagozi koji podrivaju vladavinu prava u Poljskoj, Mađarskoj i Italiji; sajber sabotaža od strane Kremlja - to su važne stavke na spisku Briselovih obaveza.“

Ima li neki put kroz Brexit lavirint?

Kao što se često kabinet složi oko toga šta im se ne sviđa – poput verzija Evropske unije za rezervni plan za izbjegavanje tvrde irske granice – mnogo im je teže da se dogovore šta žele da urade, piše BBC-ijeva politička urednica Laura Kunsberg (Laura Kuenssberg).

„Ne postoji čudesno rješenje koje može pokazati EU da obećanje carinske unije na cijelu Britaniju može imati vremensko ograničenje koje odgovara njenim principima...

I trenutno nema dogovora na stolu koji bi definitivno mogao da prođe kroz parlament. Šta onda učiniti kada nema dogovora? Naravno, odugovlačiti!“

BBC ocjenjuje i da najgori scenario za premijerku je da su lideri EU toliko zadovoljni pozicijom Velike Britanije i onim što smatraju nedostatkom realnosti, da će u četvrtak formalno reći da će u novembru održati samit bez dogovora.

"Najbolja opcija, koja izgleda da je malo vjerovatna, je scenario snova po kome će EU da kaže, uostalom, da postoji prostor za dogovor, pa hajde da odredimo datum u dnevniku za odjavu sledećeg mjeseca.

Ono što izgleda vjerovatnije je zadržavanje pozicija. “

Ključne karte u rukama Mejove

Premijerka je u strašnoj pregovaračkoj poziciji, ali još uvijek ima uticaj koji kompromisni sporazum čini mogućim, napisao je Daniel Finkelstin (Daniel Finkelstein) za Tajms (The Times).

"Mnogo je pisano o tome kako je teška pozicija Tereze Mej. Bilo bi katastrofalno da nema sporazuma, posebno onog koji se događa jer se parlament ne može složiti s nekom alternativom. Ipak, teško je vidjeti kakav sporazum može biti postignut od Evropske unije i parlamenta.

Čak i promjenljive ideje završavaju podjelom Konzervativne stranke, destabilizuju kabinet i potkopavaju sporazum o povjerenju i snabdjevanje sa Demokratskom unionističkom strankom (DUP)."

Tajms ističe da postoji nekoliko preostalih karata Tereze Mej, a prva od njih je da se Brexit ne može riješiti. Ili barem ne do marta.

"Svaki put kada postoji rasprava o Brexitu, što je u osnovi svaki dan, tvrdolinijaši upozoravaju medije da Mej propada. Uskoro će biti zamjenjena, poručuju.

Pa zašto se to još nije dogodilo? Budući da su tvrdolinijaši savršeno svjesni da će, Mej dobiti povjerenje glasača," navodi Tajms.

EU možda griješi sa irskim „zaštitnim mehanizmom“

Zemlje EU, njih 27, planirale su da se nacrt sporazuma o povlačenju u principu odobri do oktobra, ostavljajući dovoljno vremena za ratifikaciju u Evropskom parlamentu i Parlamentu Velike Britanije prije očekivanog datuma odlaska velike Britanije 29. marta 2019. godine. To bi bilo u skladu sa prioritetima o "ispravnom Brexitu", piše Fajnenšl tajms (Financial Times) i dodaje :

"Ali sada je oktobar i u načelu nema odobrenog nacrta sporazuma. Postoji stvarna opasnost Brexita bez dogovora - što je najgore za Brexit. Ovo nije ono što se trebalo dogoditi. Znači li to da je nešto pošlo po zlu sa pristupom zemalja članica?"

FT u rješavanju ovog pitanja pravi tri pretpostavke.

"Prvo, ako se ne radi o pitanju zaštitnog mehanizma, mogli bi se pretpostaviti da će ugovor o povlačenju biti prilično dovršen.

Drugo, može se pretpostaviti da su zemlje članice EU bile iskrene kada su rekle da žele sporazum načelno u ovoj fazi i da ova trenutno slijepa ulica nije dio nekog velikog lukavog plana. I treće, mora se pretpostaviti da članice EU nisu nepogrješive i da, uprkos profesionalizmu i iskustvu, mogu pogriješiti."

U tekstu se predlaže i da ukoliko ne bude napretka u slučaju zaštitnog mehanizma u narednom mejsecu, Velika Britanija i EU trebalo bi da razmotre otvaranje zasebnog dijaloga o irskoj granici, kako bi se omogućio posebni sporazum.

Šta je suština sporazuma?

Ako ništa, sastanak je učvrstio britansku opoziciju prema planovima EU. Postoji konsenzus da evropski predlozi nisu dovoljno dobri, a tim Tereze Mej želi garancije da će, ako kompletna Velika Britanija ostaje u carinskom režimu EU, to biti na strogo vremenski ograničenoj osnovi, navodi Blumberg (Bloomberg).

"Britanski ministri takođe se protive prijedlogu EU o konačnoj rezervnoj opciji prema kojoj će Sjeverna Irska sama ostati u carinskom području Unije na neodređeno vrijeme, dok je ostatak Ujedinjenog Kraljevstva napušta.

Mej je izjavila da ona nikada ne može prihvatiti tu ideju jer bi to postavilo evropsku carinsku granicu unutar njene zemlje."

Blumberg prenosi i da je za evroskeptike, oslobađanje od carinskog režima EU ključna nagrada Brexita.

"To će omogućiti Britaniji postavljanje vlastitih tarifa i pravljenje ugovora o slobodnoj trgovini širom svijeta.

Druga glavna opozicija dolazi od Demokratske sindikalne stranke Sjeverne Irske, koja podržava vladu Tereze Mej i kaže da bilo koji sporazum koji tretira regiju drugačije prema Britaniji je neprihvatljiv".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )