FOTO: bnn.ba

Prijemni ispit na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u prvom upisnom roku položila su 962 od ukupno 1.017 kandidata, a dok se na medicini i odsjeku za kineski jezik traži mjesto više, srpski jezik i književnost, kao i matematika, ima svega tri brucoša.

Rekao je to u petak za “Glas Srpske” rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić i dodao da je na medicini 80 kandidata ostalo ispod crte iako su položili prijemni ispit, dok su na odsjeku za kineski jezik 33 kandidata položila prijemni, a mjesta ima za njih 30.

- Proširenje liste potrebno je i na Muzičkoj akademiji, dok je Poljoprivredni fakultet i dalje daleko od toga da ispuni upisne kvote, kao i neki odsjeci na društvenim naukama. Na primjer, na filozofiju se u ovom roku niko nije prijavio - rekao je Pašalić i dodao da očekuje da će u drugom upisnom roku situacija biti nešto bolja jer je generalno prisutan trend smanjenja broja studenata ne samo u RS, već i u regionu.

Dodao je da je ekonomija solidno popunjena, a da je na tehničkim fakultetima očekivan nešto bolji rezultat.

- Konkretno, na matematici su svega tri brucoša, a na informatici šest, uprkos svim beneficijama koje imaju oni koji upišu te studijske programe - rekao je Pašalić.

Na fakultetima Univerziteta u Banjaluci prijemni ispit 1. jula polagala su 2.052 kandidata, a u toj visokoškolskoj ustanovi u petak su istakli da još nemaju konačne rezultate.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )