FOTO: glassrpske

ZVEČAN, ZUBIN POTOK, LEPOSAVIĆ - Kosovska policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su prethodno pripadnici KFOR-a propustili, prenosi RTS.

Snage KFOR-a sa vojnicima naoružanim dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija su od jutros raspoređene ispred i oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu.
 
Kfor je prisutan i  u Zubinom Potoku i Leposaviću.
 
 
 
 
 
9.10 - Hovenijer stigao u Kancelariju EU na sastanak sa novim gradonačelnicima sjevernih opština
 
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer stigao je u Kancelariju EU u Prištini, prenosi Koha. Tamo će se sastati sa novoizabranim gradonačelnicima četiri opštine na sjeveru Kosova. Na sastanak su stigli i gradonačelnik Zubin Potoka Zećiri i predsjednik opštine Zvečan Ijlir Peci.
 
8.44- Takozvana Kosovska policija tvrdi da je bila primorana da upotrijebi suzavac
 
Takozvana kosovska policija tvrdi da je danas bila prinuđena da upotrijebi suzavac u Zvečanu, gdje su se okupili građani koji protestuju zbog ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgadu opštine.
 
Na Fejsbuku su naveli, povodom protesta građana u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, da priznaju pravo na javna okupljanja putem mirnih protesta, ali da se, kako je navedeno, "po službenoj dužnosti stara o očuvanju javnog reda i mira".
 
Tvrdi se da su ispred zgrade opštine Zvečan demonstranti bili nasilni i „pokušali da probiju bezbjednosne kordone kako bi ušli u objekat opštine, pa da je policija bila prinuđena da upotrebi suzavac“.
 
Takozvana kosovska policija tvrdi da kontroliše situaciju i poziva građane da mirno protestuju i ne nasjedaju na eventualne provokacije.
 
8.20-Sastanak albanskih gradonačelnika na sjeveru sa američkim ambasadorom
 
Gradonačelnik opštine Zvečan Iljir Peci izjavio je da će sastanak novih, albanskih gradonačelnika opština na sjeveru Kim biti održan u devet časova u Prištini, dodajući da nije saopšten razlog zbog kojeg su pozvani i da će o svemu biti obaviješteni tokom sastanka.
 
-Pozvali su nas na sastanak od devet sati, i mi ćemo učestvovati. Nisu nam poznati detalji zašto su nas pozvali, ja sam tražio redosled sastanka, ali su rekli da ćemo razgovarati kada budemo otišli tamo. Informacija je da imamo sastanak, a ne znamo o čemu -  rekao je Peci.
 
Upitan da li će podnijeti ostavku ako Hovenijer to zatraži, Peci je naveo da sve zavisi od današnjeg sastanka.
 
08:13 - Dačić: Nećemo dozvoliti srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajednice
 
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da „smo mesecima u eskalaciji zbog neodgovornog ponašanja Aljbina Kurtija koje prouzrokuje konfliktne situacije“.
 
Komentarišući dolazak Kfora ispred zgrada opština na sjeveru KiM, Dačić je rekao da je zadatak Kfora bio da onemogući jednostrani akt Prištine, a ne da brani zaposlenima ulazak u zgrade.
 
-Oni sada čuvaju gradonačelnike pod izgovorom očuvanja mira. Izgleda da ih čuvaju od vlasnika zgrada, Srba, od onih koji tu rade, koji su tu zaposleni. Ne mogu u srpskim opštinama da budu gradonačelnici koje Srbi nisu izabrali - rekao je Dačić.
 
Istakao je da su oružane snage Srbije u stanju pripravnosti.
 
-Da dozvolimo srpske žrtve zbog nespremnosti međunarodne zajednice i ratnog avanturizma Kurtija – to nećemo - poručio je Dačić.
 
7.58 - Zećiri: Ne znam da li ću ići u opštinu, odlučiću posle sastanka sa Hovenijerom
 
Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri izjavio je da će poslije sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom odlučiti da li će ići u opštinu, prenosi Dukađini.
 
Očekuje se da će se novoizabrani gradonačelnici opština na sjeveru KiM danas sastati sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom.
 
Tema razgovora trebalo bi da bude napeta situacija na sjeveru KiM i naredni koraci.
 
 
07:30 - Predstavnici Srpske liste stigli u Zvečan
 
Predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan.
 
Oni razgovaraju sa predstavnicima kosovske policije ispred zgrade opštine.
 
Milović je za medije rekao da traže da se duge cijevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili prije 50 godina, kao i da se poruči  predstavnicima međunarodne zajednice – Euleksu, Kforu, Unmiku da zaštiti srpski narod.
 
Međunarodnu zajednicu je upitao i kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u UN.
 
-Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne sme nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade, zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovde po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod - poručio je Milović.
 
7.25- Grenel: Od mira i napretka na KiM došlo se do haosa i okupacije
 
NjUJORK- Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa za dijalog samoproglašenog Kosova i Srbije poručio je jutros na svom Tviter nalogu da se na KiM od "mira i napretka došlo do haosa i okupacije".
 
-NATO trupe zauzele su zgrade na Kosovu. To su američke trupe i američki novac. Prešli smo put od mira i napretka pod Trampom do haosa i okupacije pod Bajdenom. Bajden je tako slab - ocijenio je Grenel.
 
U svojoj Tviter objavi pod naslovom "najnovija vijest" Grenel je podijelio snimak ulice u kojoj se nalazi zgrada opštine u Leposaviću na kojem se vidi razvučena bodljikava žica i veći broj pripadnika Kfora.
 
 
7.00 - Građani se okupljaju ispred zgrada opština
 
Ispred zgrada opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prisutne su jake snage tzv. kosovske i specijalne policije sa šljemovima i pod punom borbenom opremom.
 
Građani su počeli da se okupljaju ispred zgrada opština u ta tri grada na sjeveru KiM, javlja izveštač Tanjuga.
 
Između policije i građana su pripadnici KFOR-a pod punom borbenom opremom, sa štitnicima, šaemovima, maskama, pancirima.
 
Pripadnici Kfora, javio je Tanjug, u opštini Zubin Potok, blokirali su ulicu koja vodi do same optštinske zgrade, pa se do nje moze samo pješke.
 
Takođe je prisutan veliki broj pripadnika specijalane kosovske policije.
 
Za sada je situacija mirna.
 
U Zvečanu, u blizini opštine, raspoređeni su pripadnici Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija.
 
Poljski kontigent Kfora nalazi se ovog jutra u Zvečanu.
 
Gradonačelnici albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama su najavili da će danas doći na posao u opštinske objekte.
 
U petak je, nakon pokušaja građana severa Kosova i Metohije da spriječe policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrijebila suzavac, dimne i šok bombe.
 
Povrijeđeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.
 
Gradonačelnici četiri opštine na sjeveru KiM izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog toga što je Priština kršila Briselski sporazum, zbog upada specijalnih jedinica kosovske policije na sjever KiM i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.
 
6.59 - Kvinta i EU: Očekujemo da se ne ponovi nasilni ulazak
 
Ambasade zemalja Kvinte i Evropske unije u Prištini istakle su da očekuju da vlasti tzv. Kosova neće preduzeti nikakve nove mjere za prinudni pristup opštinskim zgradama na sjeveru pokrajine.
 
Ambasade su juče ponovo objavile saopštenje izdato u petak u kojem osuđuju odluku Prištine da nasilno pristupi opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, uprkos, kako je naglašeno, njihovim ponovljenim pozivima na uzdržanost.
 
U saopštenju objavljenom na sajtu američke ambasade se kaže i da novoizabrani albanski gradonačelnici treba da pokažu uzdržanost i da "preduzmu hitne mjere da pokažu posvećenost i odgovornost da predstavljaju i služe svim članovima svojih zajednica".
 
U saopštenju se upozoravaju "sve strane" da ne preduzimaju radnje koje bi mogle uticati na bezbjedno okruženje i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob, uključujući ograničenje slobode kretanja.
 
Posebna zabrinutost se izražava za bezbjednost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika Euleksa i KFOR-a.
 
U saopštenju se upozorava i da će nove jednostrane akcije negativno uticati na odnose sa zemljama Kvinte i EU.
 
Kvinta i EU još jednom naglašavaju da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU.
 
-Podsjećamo strane da zajednički rade na narednim koracima za implementaciju sporazuma između Kosova i Srbije u februaru i martu ove godine i da konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima dijaloga - piše u saopštenju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )