FOTO: Nezavisne

Stanovnik Ðulovca kod Daruvara proteklog je vikenda postavljao novi krov na svinjcu u svom dvorištu, a umjesto šahovnice postavio je zastavu bivše socijalističke Hrvatske sa petokrakom, prenio je portal Index.hr.

Ovog "domaćina" (58) odmah je nadležnima prijavio neko od komšija i to zbog provokacije, da bi zatim u dvorište "banuli" policajci, piše Index.hr.

Oduzeli su mu, kako se navodi, neprikladnu zastavu i uručili mu prekršajni nalog zbog prekršaja Zakona o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti Predsjednika RH.

Muškarcu, čiji identitet se ne otkriva, prijeti novčana kazna u dinarskoj protivrijednosti od 20 do 50 DM.

Inače, Index.hr piše i da mu zato što je postavio staru zastavu Hrvatske prijeti i stara kazna, u njemačkim markama, a koja se preračunava u dinare, valutu bivše Jugoslavije.

Zakon koji reguliše ovu oblast nije mijenjan od 1993. godine, podsjeća Index.hr.

Index.hr komentariše da sada čovjeku iz Đulovca, zbog zastave iz bivše države, barem zvanično, prijeti kazna u valuti bivše države, a Republika Hrvatska s druge strane želi da ga kazni jer na svinjac nije postavio zvaničnu državnu zastavu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )