FOTO: novosti.rs

Damir Kovačević, srpski povratnik u Odžak, u Federaciji BiH, kažnjen je sa 200 konvertibilnih maraka zbog isticanja zastave Srbije prilikom tradicionalne vožnje badnjaka na Badnji dan.

On je vozio badnjak kroz selo Novi Grad u opštini Odžak i bio je na čelu kolone od nekoliko automobila koja se kretala kroz selo, prema crkvi Svetog Petra i Pavla.

Kovačević, za "Novosti", kaže da je kaznu već platio, ali da je ovo vrlo loša poruka srpskoj zajednici u Odžaku.

- Kao i prethodnih godina, za Badnji dan smo formirali kolonu automobila - priča Kovačević. - Bio sam na čelu sa traktorom u kojem je bio badnjak. Vozili smo se kroz selo da ljudi darivaju badnjak. Potom smo otišli u portu crkve na paljenje badnjaka.

Nekoliko dana kasnije stigao mu je poziv da se javi u policijsku stanicu u Odžaku.

- Odmah sam otišao i ne znajući zašto me zovu - nastavlja Kovačević.

- Dočekao me policajac Edin Barjaktarević i pitao da li sam vozio traktor. Rekao je da je to zastava Srbije. Upitao je da li znam da je to prekršaj, odgovorio sam da nisam znao. Uvijek je bilo zastava. Hrvati nose sa šahovnicom, muslimani sa ljiljanima. Rekao mi je, ako ne prihvatam krivicu, da slijedi sudski postupak, a ako prihvatim - dobiću kaznu od 200 maraka. Dali su mi nalog i uplatnicu. Prihvatio sam odgovornost i platio sam kaznu.

-Poslije rata Srbi su se vratili u Odžak na svoja ognjišta i nećemo trpiti nikakve pritiske i provokacije - kaže Damir Ivetić.

Kaže nam i da su nakon toga mediji u Federaciji objavili da je po Odžaku provocirao građane srpskom zastavom, nigdje ne spomenuvši da se radi o badnjaku i Badnjici.

- Kolona sa badnjakom nije izašla dalje od našeg sela. I sljedeće godine ćemo praviti kolonu i slaviti Badnjicu i nositi badnjak. Nikada nam nije palo na pamet da nekog provociramo.Lično svake godine vodim računa da sve prođe kako treba jer sam i predsjednik mjesne zajednice Novi Grad. Ali, nekom je zasmetala zastava i prijavio nas je policiji - kaže Kovačević.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )