FOTO: bhrt.ba

Iscrpljujućim čekanjima na graničnim prelazima sa Hrvatskom, s kojima su naši vozači kamiona bili suočeni puna dva mjeseca, konačno je došao kraj.

Tačno u ponoć između ponedjeljka i utorka dozvoljen je tranzit teretnog saobraćaja preko svih graničnih prelaza Hrvatske, što nije bio slučaj od 19. marta.

Od tog datuma, naime, teretnjaci su mogli ići samo preko Gradiške, Šamca i Bijače, zbog čega su, navode, njihova zadržavanja pred granicom trajala i po sedam dana.

"Nova odluka znači nam puno. Imali smo ogromno opterećenje na graničnim prelazima Gradiška i Šamac. Ovim potezom rasteretiće se svi granični prelazi. Dešavalo se da imamo kolonu auto-putem od Topole do GP Gradiška. Čak i po sedam dana su ljudi čekali da pređu granični prelaz", rekao je za "Nezavisne novine" Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske.

I iz Granične policije BiH ističu da će se zahvaljujući novoj odluci Hrvatske znatno smanjiti gužve na graničnim prelazima.

"Pozdravljam odluku Hrvatske o otvaranju svih graničnih prijelaza za promet teretnih motornih vozila, čime će se znatno smanjiti gužve i višesatna čekanja na graničnim prijelazima. Do sada su se za vrijeme restrikcijskih mjera povodom pandemije za promet teretnih motornih vozila koristila samo tri granična prijelaza", izjavio je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Zijad Sinanović, sekretar Udruženja međunarodnih cestovnih prevoznika tereta Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, ističe da je istovremeno Hrvatska ukinula i ograničenja u pogledu zaustavljanja vozača na usputnim odmorištima uz auto-put, s tim što su se vozači dužni pridržavati svih mjera samozaštite i zaštite drugih.

"Važno je imati u vidu i da prijevoznici u tranzitu moraju koristiti auto-ceste u Republici Hrvatskoj, a ukoliko koriste granične prijelaze koji nisu na auto-cesti, moraju koristiti najkraći put od graničnog prijelaza do auto-ceste", naveo je Sinanović.

Kako je podsjetio, prema dosadašnjoj odluci Hrvatske, tranzit te zemlje se pri obavljanju prevoza iz BiH za zemlje zapadne Evrope i obrnuto mogao odvijati isključivo preko graničnih prelaza Gradiška i Bijača, dok se granični prelaz Šamac mogao koristiti samo za tranzit iz/prema zemljama centralne Evrope.

"Takvo rješenje je uglavnom proizvodilo zastoje i duga zadržavanja na graničnom prijelazu Gradiška, što je uz značajno povećanje dužine prijevoznog puta dovelo do enormnog povećanja troškova transporta i sve težeg poštivanja rokova isporuke", napominje Sinanović.

Podsjećamo da je u Hrvatskoj 19. marta donesena odluka o određenim graničnim prelazima preko kojih se odvijao tranzitni saobraćaj teretnjaka. Ta odluka je donesena na 30 dana, a 18. aprila je produžena još na mjesec, tj. do 18. maja, kada na snagu stupa odluka o tranzitu preko svih graničnih prelaza Hrvatske.

Urgencija

Prema odluci koju je krajem marta donio Savjet ministara BiH, kamioni koji su registrovani izvan BiH pri tranzitu kroz BiH mogu koristiti GP Bijača, Gradiška, Šamac, Rača i Klobuk, a iz Spoljnotrgovinske komore BiH smatraju da bi taj spisak trebalo proširiti.

"Sada bi bilo važno da i BiH bez odlaganja donese identičnu odluku kao Hrvatska, ili odluku o ponovnom otvaranju barem još nekoliko graničnih prijelaza za tranzit BiH, među kojima su Izačić, Orašje i Kamensko prema Hrvatskoj, te Vardište i Karakaj prema Srbiji", naveo je Zijad Sinanović, sekretar Udruženja međunarodnih cestovnih prevoznika tereta Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

Po njegovim riječima, takvu inicijativu STK BiH je ranije uputila nadležnim organima u BiH, a prekjuče su uputili i urgenciju po ovoj inicijativi, svjesni, kako navodi Sinanović, velike povezanosti privrede, te da ne možemo tražiti ono što i sami nismo spremni dati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )