FOTO: nezavisne.com

Pet godina nakon početka izgradnje, u četvrtak će napokon biti otvoren most u Svilaju, kojim će biti povezan auto-put na koridoru 5c sa bh. i hrvatske strane rijeke Save, ali ovim mostom, bar kad je riječ o ovoj godini, neće moći da se odvija teretni saobraćaj.

Naime, kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", novoizgrađeni granični prelaz uz sam most će privremeno, do kraja ove godine, biti otvoren samo za promet putnika.
 
Podsjeća Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Srpske, da su u ovaj projekat uložena ogromna sredstva, ali...
 
"Nema završnice. Dobro bi bilo da se iznađe način da tu profunkcioniše i teretni saobraćaj", rekao je Grbić za "Nezavisne novine".
 
Gradnja mosta je, podsjetimo, počela još u avgustu 2016. godine, a prvobitni rok od dvije godine nije ispoštovan. Tek u julu 2020. završena je gradnja mosta, a nešto ranije, krajem marta, potpisan je ugovor o izgradnji graničnog prelaza.
 
"Nezavisne novine" nezvanično saznaju da bi delegaciju na svečanosti povodom otvaranja mosta, između ostalih, trebalo da čine Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, te premijer Hrvatske Andrej Plenković i resorni hrvatski ministar Oleg Butković, dok će BiH predstavljati predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i resorni ministar Vojin Mitrović.
 
Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, ističe da ovaj projekat datira još od 2016. godine, kada su započeti radovi.
 
"Taj projekat konačno se završava, mada je sam most završen prošle godine. Na sjednici Savjeta ministara smo donijeli odluku o dodatnim sredstvima za izgradnju graničnog prelaza, tako da je tada i omogućeno da se ovaj projekat mosta i graničnog prelaza realizuju. Sada smo u situaciji da su i granični prelaz i dionica koja spaja granični prelaz i most završeni. Samo otvaranje je u četvrtak", rekao je Mitrović za "Nezavisne novine".
 
To je, rekao je, veoma bitno i za Hrvatsku i za BiH, jer je u pitanju veza između EU i BiH, odnosno povezivanje koridora 5c sa južnim dijelom, tj. Jadranskim morem.
 
"Činjenica je da koridor 5c nije završen, ali je ovo jedan od bitnijih projekata u nizu svih tih dionica koje se nalaze na koridoru 5c", istakao je Mitrović.
 
Prema njegovim riječima, u ovom trenutku urađena je privremena prekategorizacija tamošnjeg graničnog prelaza, tako da će on trenutno biti za promet putničkog saobraćaja.
 
Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da je na novom graničnom prelazu posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, ima četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH.
 
"U sklopu novog graničnog prelaza su sagrađeni objekti za smještaj službenika UIO, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prelaz ima i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu", rekli su iz UIO BiH za "Nezavisne novine".
 
Prema dostupnim informacijama, most u Svilaju dugačak je 660 metara, a ukupna širina mosta iznosi 29 metara.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )