FOTO: novosti.rs

BEOGRAD - Istoričar Radovan Kalabić izjavio je da ga uopšte ne iznenađuje negativno reagovanje Ambasade Velike Britanije u BiH povodom obilježavanja 73 godine od hapšenja Draže Mihailovića nakon Drugog svjetskog rata koje je u Višegradu organizovao Ravnogorski pokret, s obzirom na to da se odnedavno zna sramna uloga Engleza u kidnapovanju đenerala.

"Nimalo me ne iznenađuju reakcije britanskog ambasadora budući da su prošle godine /u SAD/ obelodanjeni tajni dokumenti, preteče današnje CIA, o hvatanju đenerala Draže Mihailovića koji govore da su ga na prevaru kidnapovali Englezi u vreme dok je bio teško oboleo od pegavog tifusa", rekao je Kalabić Srni. 

Napominjući da to govore objelodanjena tajna dokumenta od 31. juna 1946. godine, Kalabić je dodao da su Englezi predali đenerala Mihailovića u ruke njegovom najvećem ratnom rivalu pod izgovorom da ga vode na liječenje. 

"Tako da je njihova uloga u slamanju pokreta prvog Hitlerovog protivnika u Evropi, kako najnoviji dokumenti govore, bila i ostala sramna", rekao je Kalabić. 

On je dodao da ga nimalo ne čudi da takva reagovanja Velike Britanije dolaze na svako odavanje pošte đeneralu Mihailoviću - antifašisti i antinacisti koji je stajao na čelu pokreta otpora u čijem sastavu nisu bili samo Srbi, već i veliki broj Slovenaca, muslimana i Hrvata. 

"To služi, pre svega, Britancima na čast. A, mislim da srpski narod treba da odaje dužnu poštu đeneralu Mihailoviću koji je svetlo ime srpske istorije, te da se na njegovoj zloj sudbini prelomila cela zla sudbina srpskog naroda u toku Drugog svetskog rata", naveo je Kalabić, koji je pozdravio jučerašnje okupljanje u Višegradu i polaganje vijenca đeneralu Mihiloviću. 

Kalabić je rekao da ga donekle iznenađuje stav diplomatskih predstavnika SAD u Sarajevu, budući da je američki predsjednik Hari Truman posthumno 1948. godine odlikovao Mihailovića najvećim savezničkim odlikovanjem za nemjerljiv doprinos savezničkoj stvari. 

On je podsjetio da su Amerikanci taj orden uručili Dražinoj kćerki Gordani, te da se taj orden čuva u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve /SPC/. 

Kalabić je rekao da je iznenađen reagovanjem Ambasade SAD još više zbog toga što je prošle godine u SAD skinuta tajnost sa dokumenta koji govori o sramnoj ulozi Britanije, odnosno Engleza prije svega, u slamanju četničkog pokreta i hvatanju đenerala Draže Mihailovića. 

On je dodao da ga uopšte ne iznenađuju reagovanja bošnjačkih političara. 

Ravnogorski pokret Višegrad organizovao je juče tom gradu parastos i polaganje cvijeća na spomenik četnikom komandantu, generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću, povodom 73 godine od njegovog hapšenja nakon Drugog svjetskog rata u okolini Višegrada. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )