FOTO: InfoBijeljina

Meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze prati cijeli region, objavio je prvu procjenu za zimu 2024.

Svoju prognozu je objavio na Fejsbuku, a njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Do sada prispjeli okeanski i atmosferski faktori čije se baza podataka završava sa septembrom 2024 sugerišu da bi zima pred nama trebala biti hladnija od proteklih nekoliko, ali i dalje toplija od referentnog niza za posljednjih 30 godina.

To znači da bi snijeg bio češća pojava u odnosu na protekle zime, ali se u ovom momentu neke velike snježne padavine i duži niz dana sa jakim mrazevima ne očekuje, posebno na ispod 800mnv.

Moguće je da ova zima počne nešto ranije, što je tipično za La Ninja zime ali i da se završi negd‌je već polovinom februara (takođe tipično za La Ninja zime).

Faktori koji idu u prilog hladnijoj zimi su: centralno pozicionirana, slaba La Ninja, negativan PDO indeks, neutralan IDO indeks što sve u sadejstvu sa zapadnom fazom QBO indeksa povećava vjerovatnoću SSW procesa, posebno u januaru.

Sa druge strane veoma topao Atlantik, relativno slaba La Ninja, zapadna faza QBO indeksa i ceste oscilacije AO indeksa iz pozitivnog u negativan i obrnuto favorizuju česte, jače, ciklogeneze nad Atlantikom i toplo, zonalno, strujanje.

Ovo je tek preliminarni osvrt na zimu koja je pred nama i negd‌je oko 20. novembra kada u proračun uđu podaci iz oktobra će konačna prognoza za zimu biti dostupna, ona će biti mnogo detaljnija i baviće se vremenom tokom svakog mjeseca pojedinačno.

Dugoročne prognoze su i dalje veoma neistražena i nepouzdana zona prognostike tako da ih svakako treba uzeti sa dozom rezerve", napisao je Čubrilo na Fejsbuku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )