FOTO: pixabay

Petak je dan kada se statistički dogodi najveći broj saobraćajnih nesreća sa najtežim posledicama. Po statistici najkritičnije je od 14 časova do ranih jutarnjih sati kada se smanjuje pažnja i često vozi pod dejstvom akohola. Opterećeni su i magistralni p

Damir Okanović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja kaže za RTS da je u slučaju zastoja na auto-putu potrebno što prije obavjestiti vozače koji nailaze da ste zaustavljeni, kao i da je savjet da svi putnici napuste vozilo.

"Nemojte se zadržavati u vozilu, nemojte se zadržavati pored vozila, sklonite se što dalje od auto-puta", ističe Okanović.

Naglašava da je što se tiče obilježavanja neophodno uključiti sve pokazivače pravca, postaviti sigurnosni trougao na najmanje 50 metara iza vozila i obavezno obući prsluke.

Okanović objašnjava i na koji način treba obezbijediti mjesto saobraćajnog udesa na auto-putu.

"Prvo pravilo za spasavanje jeste da spasilac prvo mora da obezbjedi sebe. Tih 15-20 sekundi koliko vam treba da obučete prsluk, da upalite sve pokazivače pravca, da stavite trougao, da obavjestite druge o saobraćajnoj nezgodi neće toliko puno značiti povrijeđenom. Nemojte u želji da što prije ukažete pomoć drugome da nastradate vi", dodaje Okanović.

Pored toga, podsjetio je da Zakon iz 2009. godine predviđa da u slučaju zastoja na auto-putu zbog saobraćajne nesreće ili nekog sličnog događaja vozila koja se nalaze u lijevoj traci treba da se pomjere što više ulijevo, a vozila koja se nalaze u desnoj traci što više udesno i na taj način obezbjede prolaz u sredini tzv. koridor života – prolaz koji koriste hitne službe kao što su hitna pomoć i vatrogasci.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )