FOTO: Glas Srpske

Zemlje sukcesori imovine bivše SFRJ bi od prodaje objekata iz diplomatsko-konzularne mreže bivše države u Bernu, Bonu i Njujorku mogle inkasirati oko 40 miliona evra, od čega bi BiH trebalo da pripadne 15 odsto, odnosno oko šest miliona evra.

Ukoliko sve prođe kako treba, zgrada ambasade nekadašnje SFRJ u Bonu uskoro bi mogla dobiti novog vlasnika jer je u toku usaglašavanje kupoprodajnog ugovora između zemalja nasljednica i potencijalnog kupca koji je za ovu nekretninu od 1.758 metara kvadratnih korisne površine navodno spreman da plati oko 3,8 miliona evra. 

Tokom ove godine, kako “Glas Srpske” saznaje, trebalo bi da bude prodata i ambasada i rezidencija bivše SFRJ i u Bernu, a interes za kupovinu ove nekretnine već su pokazale tri države, od kojih je jedna i Rusija. Sa njima se pregovora putem agencije “Daglas Eliman RE”, a vrijednost ovog objekta procijenjena je na 4,75 miliona evra.

Početna prodajna cijena reprezentativnog objekta koji je na prodaju u Njujorku iznosi 37,5 miliona evra i jedan je od najskuplje prodavanih u dosadašnjem procesu sukcesije.

Zgrada koja je izgrađena 1905. godine bila je poznata kao kuća Roberta Livingstona Bikmana prije nego što je postala Stalna misija bivše SFRJ pri Ujedinjenim nacijama. Projektovala ju je ista njujorška arhitektonska firma “Voren i Vetmor”, koja je osmislila i Grand Central stanicu na Menhetnu.

Ovu prodaju je, međutim, usporio nedavni požar (10. decembra 2018.) koji je, prema nezvaničnim informacijama, na ovom objektu pričinio štetu koja se procjenjuje na čak deset miliona maraka, što će sigurno umanjiti i vrijednost ove nekada vrijedne nekretnine na Menhetnu.

Prema riječima Adnana Hadžikapetanovića, sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova BiH i ovlašćenog predstavnika za sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, bilateralni sastanak sukcesora trebalo bi da bude održan 12. februara u Beogradu i na njemu bi trebalo da bude utvrđen dnevni red naredne sjednice, a na kojoj će se, između ostalog, naći i pitanja vezana za prodaju ove tri nekretnine.

- Vjerujem da će se na ovom sastanku razmatrati tok prodaje zgrade u Njujorku, ali i onih u Bernu i Bonu. To je sve što u ovom trenutku mogu reći - istakao je Hadžikapetanović za “Glas Srpske”.

Tokio i Njujork

Nakon što je nekadašnji Titov rezidencijalni stan na Menhetnu dobio novog vlasnika, krajem prošle godine prodat je i diplomatski objekat bivše Jugoslavije u Tokiju.

Cijena - 14,7 miliona evra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )