FOTO: InfoBijeljina.com

Vlada Srbije usvojila je danas nove mjere koje će stupiti na snagu u nedjelju, 20. decembra, tako da će ulazak u tu zemlju biti dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 časova.

To je zbunilo brojne građane, koji su nas kontaktirali, jer se pitaju kako je moguće da je danas ova mjera donesena, kad se juče pričalo da za ljude iz Republike Srpske neće biti zatvorene granice Srbije.

"Ništa mi više nije jasno. Danas pričaju jedno, juče su govorili drugo", kaže jedan čitalac portala InfoBijeljina.

Nakon jučerašnjeg sastanka Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, sa predsjednikom Srbije Aleksandra Vučića, na sajtu predsjednika Srbije je objavljeno da granice neće biti zatvorene za građane Republike Srpske.

"Predsednik Vučić je u svom odgovoru predsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i Republici Srpskoj", navodi se u jučerašnjem saopštenju, objavljenom na sajtu predsednik.rs.

Danas je, međutim, iz Vlade Srbije saopšteno da će se u tu zemlju od nedjelje moći ulaziti samo uz negativan PCR test. Takvo pravilo važiće čak i za građane Srbije.

"Nove mere odnose se na ulazak kako domaćih, tako i stranih državljana u našu zemlju", navedeno je u današnjem saopštenju na sajtu Vlade Srbije.

Poređenjem onog što je objavljeno juče, sa današnjim saopštenjem, može se zaključiti da granica Srbije, kao što je i saopšteno, nije zatvorena za građane Republike Srpske, kao što je to, podsjetimo, bio slučaj na proljeće ove godine. Dakle, preko granice će se moći ići, ali uz obavezan PCR test. Takav test će morati imati čak i građani Srbije koji ulaze u tu zemlju, ako ne žele u izolaciju.

"Državljani Srbije koji ne poseduju negativan PCR test moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji", saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

U saopštenju se dodaje da cijena testiranja na lični zahtjev za strane državljane od danas iznosi 18.000 dinara (oko 300 KM), dok je za državljane Srbije cijena do kraja godine nepromijenjena i iznosi 6.000 dinara. 

"Od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vlada Srbije apeluje na sve građane koji žele da se testiraju na lični zahtjev da zakazivanje testiranja obave isključivo elektronskim putem. 

"U skladu sa povećanim brojem testiranja na lični zahtev, koje se očekuje u narednim nedeljama, elektronsko zakazivanje je od dragocene pomoći kako bi se izbegle gužve i redovi ispred kovid ambulanti i sprečio rizik od potencijalnog zaražavanja građana", navode iz Vlade Srbije.

Građani, strani državljani sa odobrenim boravkom u Srbiji, kao i strani državljani bez odobrenog boravišta (turisti), kako se dodaje, mogu na jednostavan i brz način da zakažu termin u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji na adresi eUprave - https://euprava.gov.rs/usluge/6096.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )