FOTO: tportal.hr

Sutra se širom svijeta obilježava Dan za bezbjedniji internet, a prema podacima UNICEF-a, djeca čine jednu trećinu od ukupnog broja internet korisnika.

Među najčešće rizike kojima su djeca izložena spadaju prikupljanje ličnih podataka, lažne vijesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima.

UNICEF-ovo istraživanje "Bezbjedan internet za cijelu porodicu" pokazalo je da manje od 10 odsto djece uzrasta od 4 do 8 godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka djeca pristupe internetu i prije svoje treće godine.

Kako je navedeno, najčešće aktivnosti djece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara.

Podaci pokazuju da 80 odsto školaraca provodi slobodno vrijeme uz igrice, te prema tome, ističu, digitalna tehnologija aktivno učestvuje u oblikovanju načina na koji deca komuniciraju i na koji se druže.

U Namics-u smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svijesti o internetu, bezbjednosti u onlajn sferi, kao i širenju digitalne pismenosti, koja podrazumeva saradnju roditelja, učitelja i drugih koji se bave edukacijom djece sa predstavnicima industrije i donosiocima odluka.

Dan za bezbjedniji internet je kampanja počela je 2004. godine i obuhvata najrazličitije teme, od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža.

Obilježava se u više od 150 država širom svijeta i fokusira se na aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.

Pod sloganom "Zajedno za bolji internet", kampanja ima za cilj da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi, a ove godine posebno je usmjerena na bezbjednost djece na internetu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )