FOTO: Nezavisne

Ako je po pravu i pravdi, Tužilaštvo van razumne sumnje nije dokazalo nijednu tačku optužnice protiv Radovana Karadžića, izjavio je za "Nezavisne" Goran Petronijević, član pravnog tima bivšeg predsjednika RS, kojem će danas u Hagu biti izrečena drugostepena presuda.

Petronijević poručuje da se svaka tačka optužnice mora dokazati van razumne sumnje, a takav standard ovdje nije ispunjen, zbog čega smatra da u ovom predmetu nema mjesta osuđujućoj presudi.

"Znam kakva će biti odluka ukoliko se bude odlučivalo po pravilima postupka, po Statutu, po pravdi, uz ozbiljnu rezervu imajući u vidu način odlučivanja i standarde koje je primenjivao Haški tribunal. A bojim se da su u jednom delu takvi standardi i inercija rada preneti i na Mehanizam u Hagu", rekao je Petronijević.

Osvrćući se na žalbeni postupak, koji je uslijedio nakon što je Karadžić u prvostepenom postupku osuđen na 40 godina zatvora, Petronijević ističe da su argumenti odbrane, između ostalog, nedostatak ispunjenosti standarda, povreda postupka od strane Tužilaštva, zloupotreba i prikrivanje dokaza, kao i pogrešna interpretacija određenih dokaza i tako dalje.

"Ima dovoljno razloga da se, u najmanju ruku, postupak obnovi", rekao je Petronijević.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je, uoči izricanja drugostepene presude Karadžiću, da je moguće da pobijedi "neka pravda", ali da je odavno, kao i srpski narod, prestao da vjeruje u ispravnost suda u Hagu, koji svojim odlukama nije dao osnovu za pomirenje u BiH.

"Nemoguće je da je samo jedna strana kriva. Kako da imate povjerenje kada je kažnjeno cjelokupno vojno i političko rukovodstvo, a sa druge strane je ratni komandant Armije RBiH Naser Orić, o čijim su zvjerstvima stranci pravili emisije još u toku rata na CNN-u, oslobođen u Hagu i u političkom sudu u Sarajevu", upitao je Dodik. Prema njegovim riječima, Karadžić je u žalbenom postupku, a niz pitanja je ostalo bez odgovora.

"Je li Karadžić učestvovao u nečemu? Je li donio neku odluku? Je li nekoga ubio? Je li donio odluku o napadu na civile? Da oni budu strijeljani? Nije nigdje", rekao je Dodik.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, izjavio je da ne može biti optimista kada je riječ o izricanju drugostepene presude Karadžiću jer je Haški sud pokazao pristrasnost u sagledavanju događaja iz građanskog rata u BiH.

"Međutim, postoji izvjesna nada da će argumentacija Karadžićeve odbrane doći do onih koji to treba da sagledaju i da presuda ne bude drastična kao u prvostepenom postupku", rekao je Čubrilović.

Predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" otputovale su juče u Hag. U FBiH priželjkuju što strožu kaznu za Karadžića. Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, nada se da će Hag proglasiti Karadžića krivim po svim tačkama optužnice.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, smatra da je Karadžić jedan od glavnih aktera za sve što je počinjeno devedesetih godina prošlog vijeka te poručuje da je, ako Žalbeno vijeće bude radilo po pravdi, dokazima i činjenicama i onim što je dosad utvrđeno, za očekivati da Radovan Karadžić dobije kaznu doživotnog zatvora.

Edin Batlak, član Nadzornog odbora Udruženja logoraša Mostar, kaže da je ono što bi on volio jedno, a ono što se može očekivati kao odluka nešto sasvim drugo.

"Volio bih da Radovan Karadžić dobije doživotnu kaznu", rekao Batlak.

Prvostepenom presudom, na koju su se žalili i odbrana i Tužilaštvo, Karadžić je proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, dok je oslobođen optužbi za genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine.

Izricanje pravosnažne presude zakazano je za 14 časova. Helena Egleston, portparol Mehanizma u Hagu, rekla je da je zbog slučaja "Praljak" (trovanja Slobodana Praljka pred milionima gledalaca) odlučeno da prenos ide s odgodom od pola sata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )