FOTO: klix.ba

Iz šuma širom Srpske, godišnje se u prosjeku ukrade od 15 do 20.000 kubnih metara sirovog drveta i drvnih sortimenata, zvanični su to podaci Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

Računica ministarstva kaže da šumokradice naprave štetu od 3 miliona maraka godišnje. Lugari, inspektori, policija pokušavaju da stanu u kraj šumokradicama.

- Nedavno smo imali dvije akcije i u toku te dvije akcije smo negdje zaplijenili između 250 i 300 kubika bespravno posječenih drvnih sortimenata. Tako da ima rezultata da ćemo nastaviti sa ovim aktivnostima i u narednom periodu. Većina tih šteta se utuži, odnosno podnesu se prekršajne i krivične prijave, negdje na godišnjem nivou preko dvije hiljade takvih prijava bude. Međutim, manji dio tih prijava se realizuje putem sudova. procentualno 15-20 odsto prijava budu pozitivno rješene - kaže Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo.

- Mi prvo provodimo disciplinske mjere gdje protiv odgvornih, moramo utvrditi po dubini, ko je odgovoran u svemu tome. Imamo slučajeva da smo imali otpuštanja radnika i podnošenja krivičnih prijava - kaže Slaven Gojković, direktor JP "Šume Republike Srpske".

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kažu da su "najslabije karike" šumska gazdinstva koja gazduju najbogatijim šumskim predjelima u Srpskoj- ŠG Jahorina-Pale, Prijedor, Doboj, Banjaluka, Romanija - Sokolac. ŠG Prijedor vodi brigu o 42.000 hektara šume u šest opština i najveće je u RS. Prošle godine ostvarili su najveću dobit u JP "Šume RS" od 1,1 milion maraka, a iz njihovih šuma ukradeno je 2.600 metara kubnih drveta.

- Niz je aktivnosti koj ŠG u saradnji sa inspekcijom i policijom provelo voih dana. Evo recimo pretprošli vikend smo izvršili nenajvaljenu provjeru svih pilanskih postrojenja na ovom ovdje terenu i zaplijenili smo određene količine bespravno posječenih šumskih drvnih sortimenata, uglavnom porjeklom iz privatnih šuma. dok ovo što se tiče državnih šuma je drastično smanjeno.

Štete koje se javljaju su pod kontrolom - poručuju iz ŠG Prijedor. ŠG "Visočnik" iz Han Pijeska raspolaže sa 20.700 hektara. Uprava je organizovala 23 čuvarska rejona. U 2017.godini imali su 196 kubnih metara ukradenog drveta. Krađe su, hvale se, skoro prepolovili.

- U 2018.godini podneseno je 27 prijava. Od toga 21 prijava je bila na poznatog počinioca i šest prijava ne nepoznatog počinioca. U odnosu na 2017.godinu imali smo smanjne šumskih krađa za nekih 42 odsto - kaže Rade Rebić, ŠG "Visočnik" Han Pijesak.

Zaštita šuma od bespravne sječe, krađe i prisvajanja gotovih šumskih drvnih sortimenata i njihove preprodaje i dalje je veliki problem JP "Šume". Jedna od mjera kojoj pribjegava sve veći broj gazdinstava je postavljanje video nadzora na kritičnim područjima i postavljanje rampi na šumskim kamionskim putevima. Oštrijim kažnjavanjem počinilaca, kažu u javnom preduzeću i ministarstvu šumarstva, šumske štete bi se značajno smanjile, ako ne i potpuno zaustavile.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )