FOTO: N1

Vijeće ministara BiH juče je na telefonskoj vanrednoj sjednici donijelo Odluku o evakuaciji državljana Bosne i Hercegovine iz Republike Italije i za te namjene odobrio 50 hiljada KM iz tekuće budžetske rezerve.

Za povratak svih državljana BiH koji se, prema evidenciji Ministarstva inostranih poslova BiH, trenutno nalaze u Italiji, osiguran je čarter let na relaciji Sarajevo - Rim - Sarajevo.

Među državljanima BiH koji se nalaze u Italiji, najbrojniji su mladi košarkaši koji su u Italiji pohađali školu sporta. Nakon slijetanja u Sarajevo, svi putnici će, prema preporukama zdravstvenih institucija, biti upućeni u karantin u mjesto koje je u skladu s njihovim mjestom prebivališta. 

Među bh. državljanima koji se nalaze u Italiji, a koji su obaviješteni o ovom letu za Sarajevo je i Matej.

"Stiže nekad predveče mejl. Kažu iz ambasade sutra u 17 polijeće avion za Sarajevo iz Rima, da budemo na aerodoromu barem dva sata prije. Znači u trenutnoj situaciji nama je iz Venecije nemoguće da dođemo bilo kakavim javnim prevozom do Rima. Plus i da mogu, ne bih kretao, rizikovao, maska i rukavice su mi sedmicama misaona imenica. A na kraju krajeva, kada pogledam situaciju tamo, posebno mentalitet, neka me ovdje gdje jesam, lakše bih virus podnio ovdje", naveo je on na Facebooku.

Federalni štab civilne zaštite donio odluku da se bh. državljani koji će danas doći letom iz Italije smjeste u Drugi, Četvrti i Sedmi paviljon studentskog naselja Bjelave. Ovakav potez izazvao je oštru reakciju studenata jer je, kako kažu, donesen bez ikakve konsultacije sa njima.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kaže da su zbog njih, između ostaloga, na Vijeću ministara BiH prije nekoliko dana prolongirali potpuno zatvaranje aerodroma za putnički saobraćaj za 30. mart.

"Vlada Kantona Sarajevo je promptno osigurala Studentski dom na Bjelavama za njihovu obaveznu i strogu izolaciju. Ali, kantonalni MUP mora osigurati da eventualno ne dođe do fizičkog kontakta između njih i njihovih roditelja, prijatelja... Fahrudin Solak već je potpisao veoma dobru i preciznu naredbu da se ovo ne dogodi. Stroga pravila spašavaju živote. Ali, na priči o njihovom povratku, pokazali smo da naša BiH, čak i u situaciji opšte i neviđene krize, može pokazati odgovornost i svoje ljudsko lice. I, ono što sam nedavno rekao kada su neki, mimo Ustava, htjeli zabraniti našim građanima povratak u svoju domovinu - država mora biti majka svim svojim građanima. I kada im je dobro i kada to nije tako", poručio je Radončić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )