FOTO: InfoBijeljina

Da li će ruski lijekovi dobiti zeleno svjetlo za uvoz u BiH žarko interesuje i mnoge građane, koji već koriste neke od tableta ruske proizvodnje kojima se, međutim, snabdijevaju kako znaju i umiju, i to po paprenim cijenama.

Naime, pojedini lijekovi, koje koriste stanovnici RS i BiH, u Rusiji koštaju oko 10 evra, dok je kod nas kutija identičnih tableta, dok su se mogle naći na našem tržištu, išle i do 100 KM, kao što je slučaj sa, na primjer, „normoftalom“, koji se koristi za liječenje očiju.

Ovog lijeka trenutno nema u domaćim apotekama, dok kutija u Srbiji košta preko 60 KM.

Stoji V. (72) iz Banjaluke ljekar je prije dvije godine preporučio „normoftal“, a ovog lijeka je, tada, bilo u samo jednoj apoteci.

– Tri kutije su koštale skoro 300 KM, a još jednu sam dobila gratis. Lijek mi stvarno odgovara, ali sam se suočila s problemom kad sam pokušala lani da ga nabavim, jer ga u RS nigdje nije bilo. Nekako smo ga našli na jednoj Fejsbuk stranici, ali smo morali da ga poručimo na adresu u Srbiji, jer ne isporučuju za BiH. Bio je nešto jeftiniji nego kad smo ga kupovali ovdje, ali i dalje preskup. Zato i pratim sa velikom pažnjom šta će biti sa pričom oko izdavanja dozvola za promet ruskih lijekova u BiH. Svima nama koji koristimo njihove lijekove to bi u velikoj mjeri olakšalo snabdijevanje, a i cijene bi, sigurno, bile pristupačnije – kaže naša sagovornica.
I iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS apelovali su na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet ruskih farmaceutskih kompanija.
– Zbog monopola pojedinih proizvođača skupih lijekova na tržištu sada imamo nerealno visoke cijene. Međutim, bez obzira na te prednosti, oni se ipak sve češće povlače i ostavljaju tržišta BiH bez adekvatnih lijekova Taj ceh plaća kako FZO, tako i osiguranici, za koje se u takvim tržišnim uslovima teško može nabaviti prijeko potreban lijek – navode u Fondu i dodaju da se, većom ponudom lijekova i većom konkurencijom – dozvolom ulaska na tržište relevatnih kompanija, postiže bolja snabdjevenost tržišta lijekova, a zdravstveni sistem dobija šansu da brže nabavlja mnoge inovativne lijekove po znatno nižoj cijeni.

U ALM nismo uspjeli da saznamo kada će biti donesena odluka o uvozu ruskih lijekova u BiH, odnosno šta je u tom pogledu dosad urađeno i koje uslove još treba ispuniti.

– Direktor ne bi komentarisao medijske navode, jer su predmetni lijekovi u proceduri i trenutno se nalaze u fazi pribavljanja mišljenja Komisije za lijekove. On nema uticaja, i ne želi da ga ima, na pomenutu komisiju, koja je nezavisna u svom radu. Njeni članovi dolaze ispred ministarstava zdravlja RS, FBiH i Brčko distrikta, isto kao i članovi Upravnog odbora Agencije. Kao još jedan razlog za uzdržavanje od komentara na pomenutu temu direktor navodi vrlo izglednu optužbu od strane bilo koga da se stavlja na jednu od strana, što mu ni u kom slučaju nije namjera – saopštili su iz ALM.

Jeftiniji od evropskih
I srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nada se da će ruski lijekovi biti na tržištu BiH, jer su, između ostalog, od 25 do 30 odsto jeftiniji od lijekova evropskih proizvođača.

Podsjetimo, prilikom glasanja na nedavnoj sjednice Komisije za lijekove, koja djeluje pri ALM, za uvoz ruskih lijekova na tržište BiH bilo je 8 članova, a 7 protiv. Svi članovi iz RS, njih sedam, dali su svoj glas za uvoz, kao i jedan član iz Brčko distrikta, dok je ostalih sedam članova, svi iz FBiH, bilo protiv.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )