FOTO: Ilustracija

Izjave Veljka Lazića, koji se predstavlja kao predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, iako to nije jer je na tu poziciju prije dva mjeseca izabran Danijel Stakić, za nas su nelegitimne i zlonamjerne i služe u svrhu dezavuisanja javnosti, prije svega porodica nestalih lica, naveli su iz Instituta za nestala lica BiH.

Na taj način iz Instituta su reagovali na tekst pod naslovom "Sve je nelegalno u Institutu za nestale", čiji je autor "Glas Srpske", a koji je prenio naš portal.

Lazićeve izjave, dodaju u Institutu, uslijedile su nakon izbora novog saziva Kolegijuma direktora koji je proveo privremeni Upravni odbor Instituta.

Naime, kako dodaju, Institut je transparentna i zakonom utemeljena institucija od javnog interesa, a privremeni Upravni odbor, za koji pojedini predstavnici porodica nestalih osoba tvrde da je proveo nelegalnu proceduru, u potpunosti je legitiman. 

"Najprije želimo istaći da je privremeni Upravni odbor imenovan 2016. godine, a u Odluci koja je tada donesena njegovo djelovanje nije ograničeno mandatom te se u njoj navodi kako je privremeni Upravni odbor imenovan do imenovanja Upravnog odbora. Za to su pak nadležni suosnivači Instituta odnosno Savjet ministara BiH i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP)", naveli su iz Instituta.  

Kako dodaju, u ovoj Odluci, član 4, stoji kako privremeni Upravni odbor ima sve nadležnosti i obaveze propisane Sporazumom o preuzimanju uloge suosnivača za Institut za nestala lica BiH i Statutom Instituta za nestale.  

U tom smislu je, ističu, "njegovo djelovanje potpuno zakonito, a samim tim i izbor Kolegijuma direktora". 

"Činjenica je i da je Savjet ministara BiH od 2016. godine u tri navrata imenovao nove članove privremenog Upravnog odbora, nakon što su neki dotadašnji članovi ovo tijelo napustili iz privatnih razloga", naveli su iz Instituta. 

Kako dodaju, i ova nova imenovanja potvrđuju legitimnost rada privremenog Upravnog odbora. 

"Tvrdnje da je u Institutu za nestala lica Bosne i Hercegovine sve nelegalno naprosto nisu tačne i ne doprinose humanoj misiji u traženju nestalih lica i očekivanju porodica da konačno pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih kako bi ih sahranili na dostojanstven način", naveli su iz Instituta.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )