FOTO: jabuka.tv

Sedam miliona maraka više je na plate zaposlenih u BH institucijama potrošeno u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period lani. Podatak je to iz izvještaja o izvršenju budžeta BiH za prvih šest mjeseci.


Nije tajna da je baš u vrijeme kada je na snazi odluka o privremenom finanasiranju i blokada funkcionisanja institucija, zapošljavanje novih kadrova uzelo maha. Polugodišnji izvještaj je prošle sedmice razmatrao Savjet ministara u tehničkom mandatu, ali je na sajtu ministarstva finansija BiH prikazan samo onaj za prvo tromjesječje. I u njemu je, ipak primjetno povećano trošenje na plate.

“Gledano po ekonomskim kategorijama, u okviru tekućih izdataka od 191.109.793 KM najveće izvršenje imaju bruto plate i naknade u iznosu 137.003.685 KM, što je više za oko 3,4 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine, zbog većeg broja zaposlenih u prvom kvartalu 2019. godine”.

Na višak službenika u institucijama BH, ukazuju i zvaničnici iz Srpske. Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva poručuje da pretjerano zapošljavanje nikome ne ide u korist, da urušava funkcionisanje već oslabljenih institucija BiH i da za takve stvari neko treba krivično da odgovara.

“Naravno, u Sarajevu ne žele da nauče tu lekciju, oni misle da što više napune te organe koji će tamo da primaju plate da će se više jačati značaj institucija, tako se podriva povjerenje u zajedničke institucije, a pored činjenice da još nije formiran Savjet ministara, i to govori da te institucije nisu ni potrebne”, istakao je Milorad dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

BiH je napravljena da bude smetnja, i to najbolje dokazuju razne inicijative kakva je i deklaracija SDA, kaže Dodik. U isti okvir se, tvrdi, uklapa i SDP-ovo potezanje priče o aprilskom paketu. Sarajevski političari kreiraju ambijent koji im omogućava održavanje postojećeg stanja koje im  njaviše odgovara. Smatra to predsjednica Željka Cvijanović. Sve bi u BiH, kaže, lakše funkcionisalo, da je vlast bila formirana na vrijeme.

“Sve u vezi sa formiranjem vlasti u BiH je trebalo da poprimi racionalniji pristup, da se uđe u formiranje vlasti, te da se onda razgovara o svim temama, uključujući i ANP i da se vidi na koji se način može izaći u susret svima, a da se ispune određeni ciljevi koji podrazumijevaju stvaranje pretpostavki za bezbjedniji ambijent”, rekla je Željka Cvijanović, predsjendik Republike Srpske.

U ambijentu, takvom kakav je sada, iz sedmice u sedmicu na stranici agencije za državnu službu BiH nikne nekoliko konkursa za posao. Samo onih u postupku ima čak trideset.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )