FOTO: InfoBijeljina

Možda su tri mjeseca premalo da upoznate sve čari glavnog grada najmoćnije evropske zemlje, ali su vam i tri minuta šetnje kroz Berlin dovoljna da se uvjerite da ova metropola opravdava epitet jedne od najljepših evropskih prestonica.

Vjetrovito i veoma hladno vrijeme dočekalo je ekipu portala InfoBijeljina na berlinskom aerodromu Tegel, odakle smo se odmah uputili u hotel smješten blizu "berlinskog zida", odnosno dijela tog zida koji nije srušen i koji danas predstavlja jedno od najzanimljivijih mjesta za turiste. 

Nekada četiri metra visok zid, koji je 28 godina dijelio Berlin od simbola hladnog rata, postao je simbol slobode i otpora. Dio koji svjedoči o tom dobu oslikan je muralima koji su djelo više od 100 umjetnika iz cijelog svijeta. 

Dalji obilazak Berlina vodi nas u centar grada, u kome je impresivna Brandenburška kapija - spomenik visok 26 metara sa 12 velikih stubova. Izgrađena je 1791. godine, a i novija istorija Njemačke stvarana je nedaleko od ovog mjesta.

Među građevinama koje ostavljaju upečatljiv utisak je i zgrada Bundestaga koju možete uz raniju rezervaciju obići u društvu pravog, ili  sa elektronskim vodičem. Najveći broj turista se ipak samo zadržava na platou kako bi napravili fotografije. 

Najživlje i najprometnije mjesto je Aleksander plac, veliki trg koji je čvorište javnog saobraćaja sa željezničkom i metro stanicom. Neobičan izgled daje mu zanimljiva skulptura u formi sata na kojoj su nazivi svih velikih svjetskih gradova i vremena u njima, kao i veliki šoping mol.     

Posjetili smo i berlinsku katedralu koja izgledom podsjeća na baziliku Svetog Petra u Rimu, u kojoj se nalaze brojna umjetnička djela, a za posjetioce je otvorena od 9.00 do 20.00 časova. U blizini je i njemački istorijski muzej, kao i Ostrvo muzeja.

Obilazak grada i hladno vrijeme pojačalo je i hladnoću stanovnika ovog grada, koji nisu ni pretjerano ljubazni ni predusretljivi, ili bar ne onoliko koliko smo mi to očekivali. Krajnje poslovan odnos bez osmijeha i spremnosti da vam poklone koji trenutak dominatan je u marketima u kontaktu sa trgovcima, kao i u javnom prevozu, koji je prefektno organizovan. 

Odmah po dolasku kupili smo trodnevne karte koje se koriste za sve vrste javnog saobraćaja, autobusa, tramvaja, metroa i vozova po cijeni od 30 evra i nimalo nismo zažalili jer smo brzo i jednostavno stizali na sve odrednice, uključujući i ugostiteljske objekte. Tako smo na kiosku Konopke probali čuvene kobasice sa karijem koje su simbol berlinske ulične kuhinje. Ovaj specijalitet košta 3 do 5 evra. 

Pabove u Berlinu možete posjetiti samo uveče jer u toku dana ne rade. U kafićima gdje sjede uglavnom turisti espreso kafa košta dva evra.

Ekipa portala InfoBijeljina provela je u Berlinu četiri dana, uz podršku našeg generalnog sponzora - opštine Lopare i sponzora bijeljinskog preduzeća LD auto, što nije dovoljno da se ovaj milionski grad upozna.

Ipak, ono što smo vidjeli daje nam za pravo da vam preporučimo posjetu glavnom gradu Njemačke. Iako sa visokim cijenama, on svojom ljepotom i urednošću poziva gosta da mu opet dođe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )