FOTO: nezavisne

VELIKA KLADUŠA - Na području graničnog prelaza Maljevac, hrvatska policija je oko 13 sati na graničnu crtu postavila ogradu, takozvane gelendere kao fizičku prepreku, rekla je Hini službenica MUP-ove službe za odnose s javnošću Marina Mandić.

Nešto ranije, na graničnom prelazu Velika Kladuša - Maljevac došlo je do novog naguravanja policije i migranata usljed čega je povrijeđeno nekoliko osoba, među kojima ima i žena.

Kako je objavila agencija Anadolija, vozilom hitne pomoći odvezeni su povrijeđeni migranti u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši. Situacija u području oko graničnog prelaza između BiH i Hrvatske je napeta. Migranti ne odustaju od nastojanja da pređu u susjednu Hrvatsku, dok se policija trudi da ih u toj namjeri onemogući.

Povrijeđenim migrantima medicinsku pomoć pružili su i pripadnici organizacije "Ljekari bez granice", javio je Avaz.ba.

U Domu zdravlja Velika Kladuša za N1 povrdili su da su spremni su na situaciju koja može eskalirati.

"Što se tiče, spremni smo na situaciju koja može eskalirati na veće razmjere. Imali smo više situacija gdje su bile tučnjave između njih. Zvala sam UNHCR, kažu da su zauzeti sa situacijom u Bihaću. Migranti koji su povrijeđeni danas su u dobrom stanju, mi smo ih zbrinuli ovdje u Velikoj Kladuši. Tu su na opservaciji, došla su nam tri povrijeđena migranta. Ostaju na opserevaciji, dijete od pet godina i dvije odrasle osobe", kazala je u izjavi za N1 glavna medicinska sestra Doma zdravlja Velika Kladuša.

I dalje su svi na mostu koji je granica između BiH i Hrvatske. Ispred migranata je prvo kordon bh. policije, a nekoliko metara od njih i hrvatska policija.

Broj migranata se postepeno povećava, jer im se pridružuju nove grupe, koje dolaze iz različitih prihvatnih centara.

Na granicu BiH i Hrvatske stigao je helikopter MUP-a Hrvatske sa specijalicima.

Migranti se pokušavaju ilegalno prebaciti u Hrvatsku, piše Index.hr.

Sa druge strane, Granična policija BiH je saopštila da je do sad na mostu ispred MGP Velika Kladuša/Maljevac zabilježen jedan incident, te da nema povrijeđenih.

“Policijski službenici Granične policije BiH spriječili su migranta u pokušaju samopovređivanja hladnim oružjem. U dosadašnjem periodu nije bilo potrebe za medicinskim intervencijama i na mostu nema povrijeđenih migranata niti službenika policijskih organa”, stoji u saopštenju Granične policije BiH.

Oni su ranije saopštili da je grupa od oko 250 migranata koji su prenoćili u blizini granične linije BiH i Hrvatske uspjela oko 10 sati pomjeriti bliže Međunarodnom graničnom prijelazu Velika Kladuša/Maljevac.

“Tokom njihovog prodora prema prelazu policijski službenici Granične policije BiH nisu upotrebljavali silu, a zajedno s kolegama iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske spriječili su dolazak migranata na prelaz koji je na području Hrvatske”, saopšteno je iz Granične policije.

Oni su naveli da nema povrijeđenih migranata, niti službenika Granične policije BiH.

“U skladu s mogućnostima Granična policija BiH povećala je broj službenika koji su s migrantima ispred prelaza. Dio migranata sjeo je na most zbog čega je do daljnjeg onemogućem promet preko MGP Velika Kladuša/Maljevac”, saopšteno je.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )