FOTO: morh.hr

Vlada Hrvatske je na sjednici 19. novembra usvojila Nacrt prijedloga odluke o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške miru Kforu na Kosovu i Metohiji, prema kom predlaže Saboru povećanje hrvatskog kontigenta u Kforu sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika i sa dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

U Nacrtu prijedloga se podsjeća da je Hrvatski sabor 31. oktobra 2018. doneo odluku o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške Kforu na Kosovu, u skladu sa kojom u 2019. i 2020. godini se može uputiti do 40 pripadnika, sa dva helikoptera.

"Budući da je Zapovjedništvo operacije Kfora putem nadređenog Savezničkog zapovjedništva za operacije često izveštavalo saveznice o potrebi popune operacije Kfora, Republika Hrvatska predlaže da se poveća hrvatski kontigent u operacije podrške miru Kfor, sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske", navedeno je u Nacrtu tog prijedloga.

Takođe se navodi, da Hrvatska snažno podržava napore NATO u održavanju sigurnosti na Kosovu kao i u širem regionu, prenosi Kosovo onlajn.

"Postojeća kriza odvija se u našem neposrednom okruženju, na području koje za Republiku Hrvatsku ima značaj za stabilnost cijelog prostora jugoistočne Evrope. Bezbednosna situacija u Republici Kosovo, koja zavisi od narušenih međuetničkih odnosa, neregularnih migracija kao i regrutovanju boraca Islamske Države i njihovog povratka, od izuzetne je važnosti zbog mogućih posljedica na odnose država jugoistočne Evrope i stabilnosti cijelog područja. Narušavanje sigurnosti u Republici Kosovo može imati implikacije i na hrvatsku ekonomiju“, navedeno je u prijedlogu hvatske vlade.

Ukazuje se da je trenutno u operaciji Kfora raspoređen 33. hrvatski kontingent sa 38 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva helikoptera Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva. Područja razmještaja su Priština, Uroševac i kamp pored Peći.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )