FOTO: null

Dekan Visoke škole za ekonomiju, preduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski", Ivica Katavić, izjavio je da diplome stečene u Srbiji i BiH ne zadovoljavaju tražene kriterijume

Dekan Visoke škole za ekonomiju, preduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" iz Zagreba, Ivica Katavić, izjavio je za "Glas Slavonije" da "postoje velike indicije da diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći da se nostrifikuju u Hrvatskoj.

Katanić kaže da diplome stečene u Srbiji i BiH ne zadovoljavaju tražene kriterijume, a list je potvrdu ove tvrdnje dobio u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje.

"Glas Slavonije" navodi da će ove tvrdnje "zabrinuti brojne hrvatske studente koji studiraju u pomenutim državama, a među njima sigurno prednjače Slavonci".

U odgovoru na upit lista u Agenciji za nauku i visoko obrazovanje pojašnjavaju da se "priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Evropi i u državama članicama EU sprovodi prema smjernicama tzv. Lisabonske konvencije.

"U slučaju kriterijuma akreditiranosti inostrane visokoškolske institucije važna je vjerodostojnost nadležnog akreditacionog tijela, odnosno, da je ono prošlo relevantno međunarodno vrijednovanje, što nažalost, odnedavno nije slučaj ni sa jednom nadležnom agencijom za spoljno osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH i Republici Srbiji", naveli su u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje.

MINISTARSTVO NIJE DOBILO ZVANIČNO OBAVJEŠTENjE

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije dobilo zvanično obavještenje, a ni bilo kakav nagovještaj od kolega iz Hrvatske da je moguće da se fakultetske diplome stečene u Srbiji ubuduće ne priznaju u Hrvatskoj.

U ministarstvu za Tanjug kažu da takve informacije nije dobio ni Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih i srednjoškolskih isprava i priznavanje radi zapošljavanja - ENIC/NARICSrbija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )