FOTO: null

Vlada Hrvatske poništila je juče pravilnik kojim je za 22 puta povećala iznos takse za fitosanitarnu kontrolu voća i povrća prilikom uvoza iz zemalja koje nisu članice EU i vratila je na 27,70 KM čime je spriječen trgovinski rat u regionu.

Problemi su nastali nakon što je sredinom jula stupio na snagu novi pravilnik o inspekcijskom nadzoru voća i povrća kojim su naknade za tu kontrolu podignute na čak 524 marke za svaku vrstu zbog čega uvozni proizvodi postaju skuplji i nekonkurentni na hrvatskom tržištu. Takva pravila izazvala su talas nezadovoljstva i žestoke reakcije iz BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore čiji su se proizvođači našli u krajnje nezavidnoj poziciji. Zbog toga su se zvaničnici tih zemalja u ponedjeljak okupili u Sarajevu i poslije sastanka jedinstveno zatražili da diskriminatorske odredbe budu povučene. Zaprijetili su da će u suprotnom svaka zemlja preduzeti kontramjere prema Hrvatskoj.

Do toga, za sada, neće doći jer su višednevni razgovori sa hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem urodili plodom i novi pravilnik sa starim iznosima taksi za svaku vrstu proizvoda biće objavljen već danas. Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je saopštilo da je dogovoreno sa susjednim zemljama da od danas budu potpuno normalizovane kontrole na granicama, ali je podvuklo da svaka pošiljka koja ulazi u Hrvatsku mora biti u skladu sa opštim tržišnim standardima.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da odluka Hrvatske o vraćanju naknada na raniji nivo predstavlja pobjedu koncepta koji je zastupao da kroz strpljenje i pregovarački dijalog budu uklonjene necarinske barijere.

- Od svih dobrih opcija dogovorena je najbolja. Prema dogovoru, naknade su vraćene na raniji nivo i naknada je 27,70 KM po vrsti artikla ili poljoprivrednog proizvoda. To znači da nema bilo kakvih necarinskih barijera i blokada. Na neki način smo pokazali kako se može postići opšti interes ako smo svi maksimalno agnažovani - rekao je Šarović.

Spoljnotrgovinska komora BiH izrazila je zadovoljstvo što su ukinute vancarinske barijere za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Hrvatsku.

- BiH nije pretrpjela veliku štetu jer nije bilo izvoza u nekoliko dana koliko je trajala borba. Dok je trajao ovaj proces, neke su police u Hrvatskoj bile osakaćene za neke proizvode iz BiH - rekao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Bruno Bojić.

Zadovoljstvo su iskazali i u Srbiji čija je premijerka Ana Brnabić rekla da je odluka o vraćanju naknade u ekonomskom smislu jedina ispravna, budući da su zbog njenog povećanja i jednostranih odluka štetu trpjele sve zemlje regiona.

- Vraćanje naknade na pređašnji nivo doprineće relaksaciji odnosa među državama u regionu. Saradnja u svim oblastima je važna za stabilnost, a posebno za unapređenje ekonomskog rasta. Potvrdili smo da svi problemi i otvorena pitanja mogu biti rešeni dijalogom, a posebno kada je reč o saradnji sa susedima - navela je Brnabićeva uz apel svim stranama da se ubuduće uzdrže od jednostranih poteza.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izrazio je nadu da se ovo više neće dešavati, ističući da će svaki put kad neko dovede u pitanje izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na ovakav način, Srbija iskoristiti  međunarodno dozvoljena sredstva da se zaštiti. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je, na pitanje da li će država tražiti da bude vraćen novac poljoprivrednicima koji su radili po novim taksama, rekao da to jedino oni sami mogu da urade.

- Mi kao država ne možemo, ali oni mogu da traže kroz redovne sudske postupke ako smatraju da su oštećeni - dodao je Ljajić.

Pobuna u Hrvatskoj

Hrvatska privredna komora saopštila je da nije zadovoljna odlukom ministra da vrati cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja.

- Očekivali smo da će taj pravilnik duže trajati. Iznenadio nas je pristup predsjednika Vlade, da se pravilnik u kratkom roku mora povući, pogotovo što je Srbija na to htjela da odgovori. Očigledno uvoznici i trgovci imaju veći uticaj na Vladu od poljoprivrednih proizvođača - kazao je predstavnik komore Mato Brlošić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )