FOTO: N1

Ako je suditi po najavama, Hrvate očekuje još jedna rekordna turistička sezona praćena nedostatkom radne snage koji bi se mogao nadoknaditi zapošljavanjem radnika iz Makedonije.

Da bi na vrijeme osigurali barem dio nedostajućeg osoblja, ensfska udruženja privrednika Dubrovačko-neretvanske županije pokrenula su inicijativu na tržištu Makedonije.
 
“Niz je problema u našoj branši, ali i dalje je na prvom mjestu nedostatak radne snage. Ako ne budemo imali ljudi, sve ostalo biće nam problem. Na osnovu iskustava iz prethodnih godina, kvotama koje imamo za strance, činjenici da poslodavcima više odgovaraju radnici iz bližeg komšiluka zbog jezika i sličnosti u mentalitetu, shvatili smo da nam je makedonsko tržište jako važno”, navodi predsjednica Privredne komore i Ceha ugostitelja i turističkih radnika Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.
 
Uva udruženja su na svojim sajtovima objavili anketu i apleuju na privrednike ugostitelje i ostale turističke radnike da odvoje malo vremena i odgvore na pitanja koja bi u konačnici trebala dati odgovor s kakvim se problemima susreću i kako zajednički kroz komorski sistem riješiti problem.
 
O svojim iskustvima sa radnicima sa makedonskog tržišta, poznati dubrovački ugostitelj Đani Banovac kaže da je prošle godine bio prisiljen da uvozi radnu snagu i imam izuzetno dobro iskustvo sa tog tržišta.
 
“Došao sam na ideju da bih mogao svoje iskustvo podijeliti i pomoći u pronalasku radne snage našim firmama i ugostiteljima. Stoga ih sve pozivamo da se odazovu, da vidimo kako se suočiti s problemima na koje nailazimo u radu. Ovo je nekakav lakmus papir da procijenimo situaciju, a uz susjedne zemlje ovaj put smo se bazirali na Makedoniju jer mislim da su nam ti radnici prihvatljiviji. Ipak nam trebaju ljudi koji govore naš jezik, a za neka zanimanja kao što su konobari, to je ključno”, kaže Banovac, dodajući da je cilj ankete pomoći svim ugostiteljima u pronalasku kvalitetne radne snage.
 
Do sada su poduzetnici pojedinačno rješavali te probleme sa određenim agencijama koje su se pojavljivale na tržištu.
 
Nakon što dobiju odgovore na upitnik, moći će se odrediti prema agencijama već za ovu sezonu, a posebno za nadolazeće.
 
“Inicijativa za potragu za radnom snagom krenula je prošle godine kad sam pitao za radnike putem našeg Zavoda za zapošljavanje i od 57 prijava nisam nijednu ostvario. Potom sam se okrenuo komunikaciji sa jednim predstavnikom u Makedoniji. Prvo usmeno, da bismo potom razgovarali sa stotinjak osoba. Odabrao sam njih nekoliko sa kojima sam bio izuzetno zadovoljan”, rekao je on.
 
Što se tiče dosadašnje prakse uvoza radne snage, ona funkcioniše kad je u pitanju Zavod za zapošljavanje, međutim iz iskustva od prošle godine problemi su se javljali kod prijavljivanja u Policijskoj upravi.
 
“Upravo bi zbog toga trebalo mijenjati zakonsku regulativu da bismo bili operativniji i da bi se spriječile velike gužve na izdavanjima radnih dozvola”, kaže Nikolina Farčić.
 
Interes radnika u Makedoniji za dolazak na hrvatski jug je veliki. Oko 890 zaposlenih iz Makedonije radilo je prošle sezone na našem području i bila je uspostavljena izvrsna saradnja, kao i dobar odnos između poslodavaca i radnika.
 
Smještaj će nam uvijek biti izazov jer je to problem i lokalnog stanovništva, a ne samo onih koji dolaze. Ugostitelji se tu snalaze kako znaju i umiju, neki žrtvuju i vlastiti smještaj da bi riješili taj problem, kažu sugovornici.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )