FOTO: Nezavisne / Tanjug / AP

Libanska oružana grupa Hezbolah izvela je niz napada dronovima i raketama na sjeverni Izrael, ali je upozorila da njena dugo očekivana osveta za izraelsko ubistvo glavnog zapovjednika tek slijedi.

Hezbolah je rekao da je lansirao roj napadačkih dronova na dvije vojne lokacije u blizini Akre u sjevernom Izraelu te da je napao izraelsko vojno vozilo na drugoj lokaciji.

Izraelska vojska rekla je da je identifikovala nekoliko neprijateljskih dronova kako prelaze iz Libana i da je jedan presrela. Saopšteno je da je nekoliko civila povrijeđeno južno od obalnog grada Naharije. Reutersov televizijski snimak pokazao je mjesto udara u blizini autobuske stanice na glavnom putu van grada, prenosi Index.hr.

Izrael uzvratio napadima

U saopštenju je izraelska vojska rekla da su se sirene oglasile oko Acre, ali se pokazalo da je to bila lažna uzbuna. Kažu da su njihove zračne snage napale dva objekta Hezbolaha u južnom Libanu.

Rastu strahovi da bi Bliski istok mogao upasti u pravi rat nakon obećanja Hezbolaha da će se osvetiti za ubistvo komandanta Hezbolaha Fuada Šukra i Irana da će odgovoriti na prošlosedmično ubistvo vođe palestinske militantne skupine Hamas u Teheranu.

Izvor iz Hezbolaha rekao je Reutersu da "još nije stigao odgovor na atentat na komandanta Fuada Šukra".

Podsjetimo, sinoć su petorica pripadnika američkog osoblja povrijeđena u napadu na vojnu bazu u Iraku, rekla su tri američka funkcionera za Reuters, dok zabrinutost u regiji raste nakon ubistva visokorangiranih članova militantnih grupa Hamas i Hezbolah.

Dvije rakete tipa Kaćuša ispaljene su na bazu u zapadnom Iraku, rekli su bezbjednosni izvori. Jedan bezbjednosni izvor rekao je da su rakete pale u bazu.

SAD se priprema za odmazdu Irana

Prošle sedmice SAD su izvele napad u Iraku na pojedince za koje su američki funkcioneri rekli da su militanti koji se spremaju lansirati bespilotne letjelice i predstavljaju prijetnju američkim i koalicionim snagama. SAD se priprema za odmazdu Irana nakon ubistva Hanijea u Teheranu. Nije jasno je li napad bio povezan s prijetnjama Irana da će uzvratiti na ubistva.

Američke trupe, koje su prisutne u Iraku više od 20 godina nakon invazije, bile su meta sličnih napada naoružanih grupa povezanih s Iranom od prošlog oktobra. Američka vojska u Siriji nekoliko je puta bila meta sličnih napada.

Pentagon je rekao da će rasporediti dodatne borbenea avione i mornaričke ratne brodove na Bliski istok, dok Vašington nastoji da ojača odbranu nakon prijetnji Irana i njegovih saveznika Hamasa i Hezbolaha.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )