FOTO: null

Haški tribunal potvrdio je danas udruženi zločinački poduhvat, u kojem je učestvovao deo hrvatskog političkog vrha, sa Franjom Tuđmanom na čelu.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je, naime, žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločičnački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".

U sudnici Haškog tribunala u toku je izricanje drugostepene presude u slučaju "Prlić".

Haški sud je do sada potvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat u slučaju “Prlić“ s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH .

Odbijen je i navod da je udruženi zločinački poduhvat postojao samo tamo gdje su se vodile borbe.

Kršenje Ženevske konvencije može se primjeniti na cijelom području Bosne i Hercegovine, rekao je sudija Karmel Ađijus.

U prvostepenoj presudi kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata navedeni su bivši predsjednik Franjo Tuđman, tadašnji ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko.

Pojedinačna krivica i kazne biće pročitane na kraju izricanja presude, koje se očekuje da će trajati nekoliko sati.

Pored predsjednika Žalbenog vijeća sudije Karmela Ađijusa, članovi žalbenog vijeća su i sudije Liu Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone Džastis Moloto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )