FOTO: null

BRISEL, Evropska komisija odlučila je u ponedjeljak kazniti firmu Guess, poznati modni brend, sa skoro 40 miliona evra globe zbog blokiranja internetske prekogranične prodaje i zadržavanja umjetno viših cijena u zemljama srednje i istočne Evrope u odnosu na zapadne članice EU-a.

Evropska unija je zabranila stavljanje barijera u internetskoj trgovini, geoblokiranja. Pojedine internetske trgovine nisu dopuštale prodaju u nekim zemljama članicama, što predstavlja diskriminaciju potrošača. Nova pravila o zabrani geoblokiranja na snazi su od 3. decembra, javlja Hina.

“Kroz ugovore o redistribuciji, Guess je pokušao spriječiti potrošače u EU-u da kupuju u drugim članicama EU-a, sprječavajući trgovce da reklamiraju i prodaju u inostranstvu. Firma je na taj način uspijevala održavati cijene umjetno visokim, posebno u zemljama srednje i istočne Evrope. Zbog takvog ponašanja danas smo sankcionisali Guess,” rekla je Margret Vestager.

Komisija je smanjila kaznu za 50 odsto na 39.821.000 evra, jer je Guess, firma sa sjedištem u Sjedinjenim Državama sarađivala u istrazi.

Komisija je utvrdila da su Guessovi proizvod u prosjeku za pet do deset odsto skuplji u Bugarskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj, Češkokj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji nego u zemljama zapadne Evrope.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )