FOTO: N1

Istraga Specijalnog tužilaštva Kosova otkrila je da je teroristička grupa, sastavljena od građana Kosova, planirala izvođenje terorističkih napada u dvije diskoteke u Gračanici, Pravoslavnoj crkvi u sjevernom dijelu Mitrovice, kao i samoubilačke napade na Kfor i na ciljeve u Francuskoj i Belgiji, prenose prištinski mediji.

Kako piše portal kallxo.com, u optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova se objašnjava način funkcionisanja, finansiranje i mete ove terorističke grupe, čiji su pripadnici u međuvremenu uhapšeni. 

Grupa koja je bila povezana sa visokim strukturama Islamske države i dobijala je finansije od te organizacije, dok su sredstva prema izjavama optuženih trebala da budu uplaćena preko Kirgistana, Uzbekistana ili Rusije. Bujar Behrami, Resim Kastrati, Gramos Šabani, Aljbert Ademaj, Leotrim Musliu i Edona Haljiti su optuženi za terorizam. 

Prema optužnici, Behrami i Kastrati su od decembra prošle godine do pritvaranja 29. juna ove godine pripremali terorističke napade.

Behrami je osumnjičen da je pokušao da formira terorističku grupu pod imenom "Pomoćnici Islamske države u zemljama Orla", koja bi djelovala na Kosovu, Albaniji i Makedoniji. Kao mete napada prema optužnici su bile diskoteke "Kambodža", i "Insomnia" u Gračanici kao i Pravoslavna crkva u Sjevernoj Mitrovici, koja se nalazi u blizini kafane "Moskva". 

Trećeoptuženi Gramoz Šabani je za cilj imao izvođenje terorističkih akata u Francuskoj i Belgiji. Šabani ima i belgijsko državljanstvo.

Optužena Edona Haljiti je prema uputstvima Šabanija bila uključena u pripremu terorističkih napada planirajući i samoubilački napad vozilom sa ekplozivom na pripadnike Kfora na Kosovu. Dvojica optuženih Aljbert Ademaj i Ljotrim Musliu su optuženi da su imali informacije o pripremama terorističkih napada ali da to nisu prijavili policiji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )