FOTO: glassrpske

BEOGRAD - Nešto manje od 40 sati nakon nezapamćene tragedije u centru Beograda u školi "Vladislav Ribnikar", 60 kilometara dalje, u selima kod Mladenovca i Smedereva, u noći 4. i 5. maja prije godinu dana, dogodio se još jedan masakr u kojem je stradalo devetoro i ranjeno 12 uglavnom mladih ljudi.

Dvije žrtve Uroša Blažića bile su maloljetne. Najmlađa je imala 14, a najstarija 25 godina. Neki od ranjenih još se nisu u potpunosti oporavili, a jedan od njih zadobio je trajne posljedice - kvadriplegiju i ostao potpuno nepokretan.
 
Te noći 2023. samo dan poslije masovnog ubistva u beogradskoj školi u kojoj je dječak ubica Kosta K. usmrtio devetoro vršnjaka i čuvara, Blažić je pucajući iz automatske puške prvo u Duboni ubio brata i sestru Milana (22) i Kristinu (25) Panić i njihovog druga Dalibora Todorovića (25).
 
Potom je u Malom Orašju usmrtio Nemanju Stevanovića (20), Lazara Milovanovića (19), Marka Mitrovića (18), Aleksandra Milovanovića (17) i Nikolu Milića (14).
 
Blažićeve žrtve su te noći, 4. maja bile u grupi od dvadesetak mladih okupljenih pored logorske vatre. Pucao je na sve.
 
Pokušavajući da pobjegne policiji, Blažić je naterao taksistu, prijeteći mu bombom,  da ga odveze u Kragujevac gdje se sakrio u vikendici rođaka dok ga policija nije sljedećeg jutra, 5. maja pronašla.
 
Milan, Kristina i Dalibor su u Duboni dobili na zidu škole, mural.  U neposrednoj blizini klupe na kojoj su sjedili kada su ubijeni postavljena je i mermerna spomen ploča.



Dalibor je dobio i mural na zidu Tehničke škole u Mladenovcu, koju je i pohađao i koji je samo nekoliko dana nakon toga bio oskrnavljen.
 
U Malom Orašju šestorica ubijenih mladića uz mural na zgradi Doma kulture dobila su i spomenik, podignut uz spomen obiьežje posvećeno petnaestorici stradalih boraca u Drugom svjetskom ratu. 
 
Zahvaljujući tim obiьežjima, svi oni su sada zajedno, na jednom mjestu, u selu gdje su rođeni, rasli, družili se i gdje su u istom trenutku ubijeni.
 
Dubona i Malo Orašje udaljena su osam kilometara ili desetak minuta vožnje.
 
Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića zbog masovnog ubistva.
 
Okrivljeni u vijreme izvršenja krivičnog djela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega mu, prema Krivičnom zakoniku, nije moguće izreći doživotu kaznu zatvora, već maksimalnu u trajanju od 20 godina, što je prijedlog tužilaštva.
 
Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i ujakov sin iz Kragujevca gdje je ubica i uhapšen. Tužilaštvo predlaže maksimalnu kaznu od po 20 godina i za njegovog oca. Za optužene rođake optuženog, tužilaštvo je predložilo kazne zatvora od po šest godina.
 
Uroš Blažić je na saslušanju priznao zločin, potvrdio da nije poznavao ljude u koje je pucao i dodao da ih je ubio "jer su ružno govorili o njegovoj porodici i njemu“, ali i da bi "zaplašio ljude iz tih sela".
 
Pedeset dana poslije ranjavanja, život je izgubio i Petar Mitrović (25) jedan od šestorice ranjenih mladića u Malom Orašju. Tada su teško ranjeni Miloš Jovanović (23), Jovan Ranković (21) i Nemanja Ilić (20) a lakše Aleksa Đorđević (21) i Nikola Mitrović (19).
 
U Duboni su teško povrijeđeni Nevena Vujić (19) i Ivan Ivković (16) iz Dubone i  Andrijana Mitrović (17) i Anđela Stevanović (17) iz Malog Orašja, koje su se te večeri zatekle u Duboni.
 
 Među povrijeđenima su bila i četiri radnika. Jovica Stevanović (52) danas je kvadriplegičar vezan za krevet i invalidska kolica.
 
Teške povrede pretrpjeli su i Milomir  Mijailović (56) i njegov brat od strica Predrag (54). Na tom mjestu lakše je povrieđen Milan Pešić (32)  iz Velike Krsne.
 
 
U svjedočenjima oštećenih u koje je Tanjug imao uvid navodi se da je Uroš Blažić bio problematičan, da je ubijao komšijske ljubimce i "niko mu ništa nije mogao" jer mu je otac bio vojno lice pa su ga se ljudi plašili.
 
O njegovom zločinu u istrazi svjedočili su ranjeni i oni koji su uspeli da se spasu bježanjem, navodeći da je Blažić nakon nekoliko ispaljenih rafala prilazio ranjenima da provjeri da li su živi, dok je jednoj djevojci pucao u glavu.
 
U optužnici u koju je Tanjug imao uvid, tužilaštvo ukazuje da je Blažić prilikom izvršenja ubistava postupao bezobzirno, bezdušno i surovo, ne ispoljavajući bilo kakvu emociju.
 
Pruhe ubistva je napisao "Idem da pravim masakr", što je sproveo u djelo nepunih sat vremena kasnije.
 
Jovan Mitrović, brat ubijenih Petra i Marka Mitrovića u Malom Orašju organizovao je u decembru akciju solidarnosti - humanitarnu trku ka manastiru Tumane koju je istrčao kako bi prikupio novac za oporavak teško ranjenih u masovnom ubistvu.
 
Tom prilikom prikupljeno 4,5 miliona dinara. Slične akcije pokrenuli su i drugari i rođaci stradalih iz FK Ravni gaj, bilo je i nekoliko manjih akcija, ali je Jovanova za sada najveća humanitarna aktivnost potekla iz sela pogođenih tragedijom.
 
Regulatorno tijelo za elektronske medije pozvalo je pružaoce medijskih usluga da i na godišnjicu masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje zatamne ekrane, odnosno obustave program u trajanju od jednog minuta sa tekstom "3. i 4. maj 2023. Pamtimo".
 
Turnir

Na godišnjicu masovnog ubistva u selima mladenovačke i smederevske opštine, u subotu, 4. maja, održaće se Memorijalni turnir u fudbalu u mestu Malo Orašje, na terenu Ravni Gaj, gdje je ubijeno šest od ukupno devet žrtava ovog tragičnog događaja.
 
Turnir, koji su organizovale porodice stradalih uz pomoć opštine Smederevo, zakazan je za 12.30 časova  kada će revijalnu utakmicu odigrati omladinske selekcije Crvene zvezde i Partizana, posle koje počinje turnir na kojem će učestvovati 12 ekipa.
 
Najavljeno je da se očekuje i prisustvo članova rukovodstva vječitih rivala kao i nekoliko igrača prvog tima, kako bi, kako je saopšteno, pokazali solidarnost sa porodicama žrtava.
 
Otac nastradalog Nikole Milića, Dejan Milić, kao jedan od organizatora turnira je rekao da će utakmica između vječitih rivala trajati dva poluvremena po 20 minuta.
 
-Tu će učestvovati ekipe iz Velikog sela, Kusića, Osipaonice, imaćemo ekipu Mocarta, ekipu advokata kao i ekipu iz škole „Vladislav Ribnikar" - rekao je Milić.
 
Napomenuo je da će se prije samog turnira govoriti o stradaloj djeci, da će biti prikazan film od 35 minuta, kao i da će biti prigodnih recitala.
 
Taj dio programa sjećanja, kako navedeno, počinje u 10.45, takođe na terenu fudbalskog kluba Ravni Gaj.
 
-Većina te stradale dece je živela za fudbal, ne većina, svi! Bili su uvek uz klub, tu su se okupljali, družili i igrali. Turnir se održava u njihovu čast, da se nikad ne zaboravi, da se uvek pominju, da se turnir svake godine održava i da svake godine bude sve jači i jači - istakao je Milić.
 
Turnir će biti i humanitarnog karaktera, a prikupljeni novac biće iskorišćen za nastavak oporavka ranjenih u ovom tragičnom događaju, kao i u druge humanitarne svrhe.  
 
Optužnica

Uroš Blažić je uhapšen rano ujutru poslije masovnog ubistva  koje je počinio tokom noći, a pet mjeseci kasnije je optužen i suđenje će početi krajem maja.
 
Uroš Blažić je na saslušanju u tužilaštvu priznao šta je uradio, ali u svojoj odbrani nije pokazao ni malo kajanja za počinjeni masakr, već je pokušao sebe da predstavi kao žrtvu podsmijeha žitelja mjesta u kojima je počinio zločin.
 
Tužiocu je ispričao i da mještani dva sela u kojima je počinio masakr, Dubone i Malog Orašja, nisu imali dobro mišljenje o njegovoj porodici i da su bili ljubomorni na njih i njega, jer se družio sa učesnicima “rijalitija”.
 
On je rekao da je u njihovom ponašanju osjetio podsmijeh i ruganje, a tvrdio je i da su stvarali zavjeru protiv njega i da su htjeli da ga pretuku.
 
U svom iskazu on je naveo da je oružje uzeo kako bi “pokazao ljudima da ubuduće ne mogu više tako s njim”.
 
Uroš Blažić i njegov otac u pritvoru čekaju početak suđenja.
 
Iz nalaza i mišljenja vještaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, koji su sastavni dio otpužnice, proizilazi da je Blažić prosječnih intelektualnih sposobnosti, čija je ličnost "fragilna sa pasivno-agresivnim crtama".
 
 Analiza duševnog stanja, kako se navodi, "ne ukazuje na prisustvo psihopatoloških sadržaja" u vreme izvršenja krivičnog dela. Prema nalazima, sposobnost shvatanja značaja djela i mogućnosti upravljanja postupcima su bile smanjene, ali ne bitno, odnosno navodi se da je Blažić  procesno sposoban.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )