FOTO: atvbl.com

NATO bombardovanje Republike Srpske koje se desilo 1995. godine predstavljalo je teško stradanje na ovim prostorima i generacije koje su se rodile nakon toga živjeće sa posljedicama.

Poručila je ovo u petak predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom godišnjice od početka NATO agresije i istakla da svi nosimo mučna iskustva i sjećanja na taj period.

- Prouzrokovana je šteta, a bolesti su posljedično nastajale, posebno maligne, za koje ima sve više i više podataka i čime se ozbiljno bave ljudi u Srpskoj i Srbiji, ali i neke strane države, jer su njihovi vojnici bili učesnici događanja na ovim prostorima, te veoma temeljito sprovode određene analize i prave izvještaje - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Navela je da za bombardovanje, gledano sa formalno-pravne strane, nije bilo odluke Savjeta bezbjednosti UN, već se dešavalo na inicijativu pojedinih država.

- To je bilo mračno doba u kojem je bilo sasvim jasno da je to bila politička intervencija jednog protiv drugog i to je neprihvatljivo za rješavanje bilo kakvih pitanja u BiH - naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je period NATO bombardovanja bio težak i izrazio nadu da se to više nikome nikada neće desiti.

- Srpska je prošla kroz težak period razvoja i nadamo se da su ta vremena daleko iza nas i da nećemo biti u prilici da prolazimo još jednom isti put - rekao je Čubrilović.

Porodice, rodbina i prijatelji prisjetili su se u petak svojih najmilijih koji su stradali u bombardovanju NATO avijacije na Zlovrhu, najvišem uzvišenju Žepske planine. Tada je stradalo deset vojnika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske.

Služen je parastos i upaljene svijeće, koje svake godine na tom mjestu gore, kao i rana na njihovim srcima, koja ni nakon 24 godine nije zacijelila. Predsjednik Boračke organizacije Rogatica Mišo Sokolović poručio je političkom vrhu Srpske da još jednom i posljednji put kažu “ne u NATO”, koji je pričinio ogromnu štetu i bol narodu u RS i Srbiji.

Prilikom NATO bombardovanja, koje je trajalo od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, stradalo je više od stotinu nedužnih civila u Republici Srpskoj. Na položaje Vojske RS agresorska avijacija bacila je 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona. U akciji pod nazivom “Namjerna sila” korišćena je radioaktivna municija sa osiromašenim uranijumom, uz objašnjenje da “ona treba Srbe u BiH da dovede za pregovarački sto”.

Povod
Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi, iako je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da “ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja”. To je potvrdio i Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan, kao i tadašnji komandant UNPROFOR-a general Majkl Rouz, koji je izjavio nakon incidenta na Markalama da se ne može utvrditi odakle je granata ispaljena. Ruski pukovnik, komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu Andrej Demurenko, koji je učestvovao u istrazi, izjavio je da su Srbi “nepravedno optuženi, samo da bi NATO imao povod za napad”.

Posljedice NATO bombardovanja
- više od 100 nedužnih civila stradalo

- 1.026 bombi bačeno na položaje Vojske RS

- 10.000 tona ukupna težina bačenog eksploziva

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )