FOTO: null

Na ruskim predsjedničkim izborima očekuje se laka pobjeda aktuelnog predsjednika Vladimira Putina. Putina Rusi neće izabrati jer su zadovoljni postojećim stanjem u zemlji, već zato što ozbiljna opozicija ne postoji.

CNN je postavio pitanje - je li život u SAD-u bolji nego u Rusiji Prenosimo njihovu analizu.

Sreća

Prema najnovijem UN-ovu izvještaju o sreći u svijetu, Amerikanci su znatno sretniji od Rusa. Na toj listi 155 zemalja koja upoređuje indikatore poput visine dohotka, očekivanog životnog vijeka i lične slobode, SAD je prošle godine zauzeo 14., a Rusija tek 49. mjesto.

Međutim, taj se jaz smanjuje. Prema Indeksu promjene nivoa sreće u odnosu na prošlu deceniju, Rusija zauzima 7. mjesto među 126 zemalja, što znači da Rusi s vremenom postaju sve sretniji.

SAD se na toj listi našla na niskom 103. mjestu kao jedna od zemalja čiji građani postaju sve nesretniji. Prema izvještaju UN-a, razlog tome je niska razina podrške u društvu i smanjen osjećaj lične slobode.

Potrošnja i štednja

Cijene su generalno niže u Rusiji nego u SAD-u, ali takve su i ruske plate. Uzimajući u obzir paritet kupovne moći, američki dolari vrijede više od ruskih rubalja.

Prosječna plata u Rusiji iznosi 36.709 rubalja (nešto više od 1.000 KM) dok u Americi ona iznosi 3.818 dolara (oko 6.000 KM).

Prosječna cijena stanarine u Rusiji je četiri puta manja, no na nju otpada 40 odsto ličnog dohotka Rusa, dok Amerikanci na stanove troše oko 22 odsto svog dohotka.

Amerikanci lakše mogu sebi priuštiti stan i luksuznije izdatke, poput večere u restoranu ili flaše vina. Neke stvari ipak su pristupačnije u Rusiji, kao na primjer vožnja taksijem.

Prava žena

Rusija i SAD ne razlikuju se mnogo po udjelu žena u radnoj snazi i njihovom nivou obrazovanja. Međutim, Rusija ima veću rodno uslovljenu razliku u platama.

Prema istraživanju jednakosti polova u svijetu Svjetskog ekonomskog foruma, SAD se na 49. mjestu po nivou ženskih prava nalazi daleko ispred Rusije, kojoj je u tom istraživanju pripalo 71. mjesto.

Glavni uzrok razlike su veće političke slobode žena u SAD-u. Iako Rusija ima više žena na ministarskim pozicijama, žene imaju veću ulogu u vođenju u SAD-u.

U Rusiji takođe ne postoje zakoni protiv porodičnog nasilja, a zemlja je prošle godine takozvanim "zakonom o pljuskanju" zapravo ozakonila mnoge oblike nasilja u porodici.

Godišnji odmor

Rusi imaju pravo na 20 dana plaćenog godišnjeg odmora i barem 14 dana plaćenih nacionalnih praznika. Produženi vikendi su takođe normalni.

SAD je jedina razvijena zemlja u svijetu koja svojim radnicima ne garantuje plaćeni godišnji odmor, iako komapnije u prosjeku svojim radnicima nude oko osam dana plaćenog godišnjeg odmora.

Međutim, mnogi Rusi ne koriste godišnji odmor jer to ne mogu priuštiti. Mnogi od njih oslanjaju se na prekovremeni rad kao izvor dodatne zarade.

Bolovanje

Rusi imaju univerzalno zdravstveno osiguranje, više ljekara i znatno više bolničkih kreveta po stanovniku. Međutim, kvalitet zdravstvenih usluga u Rusiji je loš, pa mnogi na kraju plaćaju privatnike.

Amerika troši znatno veći udio BDP-a na zdravstvo, no država pokriva zdravstveno osiguranje samo za građane s niskim prihodima, ljude s invaliditetom i starije. Većina Amerikanaca stoga zavisi o privatnom zdravstvenom osiguranju.

Međutim, Lancet je američki sistem zdravstvene zaštite po kvalitetu i pristupačnosti smjestio na 34. mjesto među 195 zemalja, dok se Rusija našla na dosta nižem 72. mjestu.

Očekivani životni vijek u Rusiji znatno je niži od američkog. Za žene iznosi 76, a za muškarce 65 godina, dok žene i muškarci u SAD-u u prosijeku dožive 82., to jest 77. godinu.

Porodiljsko bolovanje

SAD i u ovom aspektu zaostaje za ostatkom razvijenog svijeta. Roditelji koji za kompaniju s više od 50 zaposlenih rade barem godinu dana imaju pravo na 12 sedmica bolovanja, ali im ono ne mora biti plaćen, niti im je zakonom garantovano da će ih isto radno mjesto čekati kada se vrate s bolovanja.

Žene u Rusiji imaju pravo na 70 dana plaćenog porodiljskog bolovanja prije i nakon poroda ili posvojanja. Međutim, neke Ruskinje izjavljuju da su se po povratku na posao suočavale s diskriminacijom.

Porodiljsko bolovanje za očeve nije propisan zakonom, no svi poslodavci novim roditeljima moraju ponuditi do tri godine dopusta ili fleksibilno radno vrijeme uz platu do 21.555 rubalja (oko 596 KM) mjesečno.

LGBT populacija

Rusija daleko zaostaje za SAD-om kad su u pitanju prava LGBT osoba. U Rusiji je od 2013. godine protuzakonito maloljetnicima pokazivati materijale koji prikazuju "netradicionalne seksualne veze". Homoseksualnost prihvata tek 8 posto građana, u odnosu na 70 posto u SAD-u.

Vodstvo ruske Čečenske Republike prije godinu dana optuženo je za pritvaranje i zlostavljanje gej muškaraca. Čečenska vlada negirala je optužbe, kao i postojanje gej muškaraca u republici.

LGBT prava u SAD-u sve više napreduju, pa je tako američki Vrhovni sud prije tri godine ozakonio istopolni brak u svih 50 američkih država. Istopolni parovi u SAD-u takođe mogu zajedno usvojiti djecu.

Bezbjednost

Stopa zločina u SAD-u mnogo je viša nego u Rusiji, osim kada su u pitanju ubistva. Stopa ubistava u Rusiji dvaput je viša nego u Americi.

Broj provala na 100.000 stanovnika u SAD-u iznosi 351, dok u Rusiji iznosi 67, a viša je i američka stopa krađe automobila. SAD ima 14 puta višu stopu napada na građane, prema podacima UN-ove Kancelarije za drogu i zločin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )