FOTO: InfoBijeljina

Mnogi se pitaju koliki su danas troškovi života u zemljama Evropske unije. Informacije i mišljenja su često kontradiktorna.

Jedan je radnik sa Balkana na Facebooku objavio kolika je, prema njemu, mjesečna zarada u Njemačkoj i koliko novca ostane nakon što se podmire sve mjesečne obaveze.

U svom Reelsu na Facebooku navodi da zarađuje 2.200 evra mjesečno, od čega 700 evra odlazi na stan, 200 na automobil, 50 na gorivo, 400 na hranu, 300 na kredit i osiguranje, 100 na mobilni telefon, a pod kategoriju razno naveo je da potroši još 200 evra. Po ovoj računici ostane mu 250 evra za preživjeti, piše Nacional.hr.

Kratki video o mjesečnoj zaradi i troškovima života u Njemačkoj prikupio je više od 2.000 često oprečnih komentara.

Neki tvrde da "život u Njemačkoj nije bolji", drugi se pitaju ko troši toliki novac na kredite. Javili su se i neki koji žive u drugim zemljama.

"Žena i ja živimo u Austriji sa 3.500 evra. Pored svih računa i troškova, ostane nam dovoljno za odlazak na jezero svake godine, četverosedmični godišnji odmor i živimo odlično", "Dok sam živio u BiH, bio sam samo u minusu".

Mnogi su krenuli uspoređivat plate na Balkanu i troškove života s onima u inostranstvu. Ponudilo se i nekih zanimljivih teorija.

"U Srbiji plaća je 700 evra, a troškovi života veći nego u Njemačkoj", napisao je jedan.

Drugi su kontrirali:

"Ovi što se hvale da je gore život lijep lažu kao psi, ja sam bio gore godinu dana i vratio se sa većim dugom nego sam imao".

Javili su se i oni koji uz to što u inostranstvu pristojno žive, uspiju i solidno uštedjeti.

"Ovi podaci su lažni. Muž i ja zarađujemo više od 6.000 evra. Stan sa režijama plaćamo oko 1.500 evra. Na hranu ode oko 1.500. Ostaje jedna plata za štednju i putovanja."

Neki kao glavni problem vide pohlepu za skupim automobilima.

"Problem ljudi sa Balkana je što, kad stignu na Zapad, odmah moraju kupiti skup automobil, i to je prva greška".

Evo još nekih komentara na Facebooku:

"'Vidim da su se svi vratili na Balkan jer im je loše'. 'Samo da pitam ove koji troše 1.500 evra mjesečno na hranu – što jedete' , 'Nemamo kredite niti ratu za automobil, a plata nam je veća od 2.000 evra i nas dvoje ne preživljavamo, već živimo lijepo', 'Meni je super, dvije godine sam u Njemačkoj i uštedio sam novac o kojem sam samo mogao sanjati u Srbiji',  'Ako vam je toliko teško, onda se vratite'"…

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )