FOTO: null

Francuska Narodna skupština u srijedu je konačno prihvatila nacrt zakona o moralnosti političkog života, što je prvi veći zakonodavni poduhvat predsjednika Emmanuela Macrona izabranog nakon kampanje koju su obilježili skandali.

Završno poglavlje tog teksta koje je u srijedu naveče prihvatila velika većina u Narodnoj skupštini neposredno prije ljetne pauze, odnosi se na ukidanje "parlamentarne rezerve", finansijskih sredstava koja su zastupnici i senatori dosad mogli usmjeravati zajednicama i udruženjima po svom izboru.

Narodna skupština je prošlog vikenda prihvatila prva poglavlja o moralnosti političara kojim se zabranjuje zapošljavanje članova porodice, a ta je tema izbila u prvi plan tokom kampanje za predsedničke izbore.

Posebno je bio pogođen kandidat desnice Francois Fillon, osumnjičen da je svojoj supruzi i djeci osigurao fiktivne poslove parlamentarnih saradnika.

Sada ministri, zastupnici i gradski vijećnici više neće moći zapošljavati svoje supružnike, ljubavnike ili ljubavnice, roditelje i djecu, inače im prijeti kazna trogodišnjeg zatvora i kazna od 45.000 eura, a u nekim slučajevima će morati vratiti primljen novac.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )