FOTO: Srpskainfo

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu predložila je stvaranje sistema digitalnog identiteta za građane zapadnog Balkana, po evropskom modelu.

Ona je, na zatvaranju četvrtog digitalnog samita zapadnog Balkana u Podgorici, rekla da zapadni Balkan trči da dostigne visoke standarde zemalja članica EU, ali da je trka započela kasno, te da je nemoguće sustići ukoliko se ne bude na odgovarajući način ostvarilo postepeno uvođenje evropskih politika, saopšteno je iz RCC-a.
 
-Koristim ovu priliku da predložim ministrima odgovornim za digitalni program da se počne sa veoma zahtjevnim, ali korisnim procesom stvaranja digitalnog identiteta s ciljem da se građanima i privrednim subjektima sa zapadnog Balkana ponude digitalni novčanici kojima će se njihov nacionalni digitalni identitet moći povezati sa dokazima o drugim ličnim dokumentima i podacima kao što su vozačke dozvole, diplome, bankovni računi i slično -rekla je Bregu.
 
Ona je rekla da neke zemlje koriste digitalnu infrastrukturu da na taj način osnaže svoje građane.
 
– Omogućiti građanima da imaju pouzdan digitalni identitet jeste način da ih dovedete u okvire formalne ekonomije – rekla je Bregu.

Ona je izrazila uvjerenje da ekonomije zapadnog Balkana mogu pronaći način da to i same primijene.
 
Zapadni Balkan se dosta promijenio. EU se mijenja svakog dana. Suočavamo se sa pitanjem da li je regionalna saradnja dovoljna da promijeni naše ekonomije i naše živote nabolje. Znate odgovor. Nije dovoljna. Ne može biti uspješna bez procesa evropeizacije. Trebamo, međutim, sve podsjetiti da odanost našem evropskom izazovu leži u našoj želji da razgovaramo”, zaključila je Bregu.
 
Domaćin četvrtog Digitalnog samita Zapadnog Balkana bila je Vlada Crne Gore.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )