FOTO: Tanjug

Čovek je dobio teško oboljenje, ali se vjeruje da će se izlečiti

Nakon što su obustavljena klinička testiranja oksfordske vakcine koju u saradnji sa univerzitetom proizvodi kompanija AstraZeneca, konačno je otkriveno šta je bilo sa dobrovoljcem koji je imao nuspojave.

Naime, pojavili su se navodi da je on u međuvremenu dobio transverzalni mijelitis, odnosno upalu kičmene moždine.

Iako je AstraZeneca navela da je u pitanju "neobjašnjiva" bolest, "Njujork tajms" piše da se u britanskoj grupi ispitanika pojavio upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i može biti rezultat virusne infekcije ili razbuktavanja neke autoimmune bolseti.

Šta je transverzalni mijelitis?

Akutni transverzalni mijelitis je akutna upala sive i bele mase jednog ili više susednih segmenata kičmene moždine, pri čemu su pogođene sve funkcije kičmene moždine ispod mesta procesa. Različiti su uzroci nastanka - infektivni, multipla skleroza, autoimuni procesi, vaskulitisi, upotreba različitih lekova i supstanci…Terapija je usmerena na uzrok bolesti ili na poremećaj koji je doveo do pojave transverzalnog mijelitisa. Kod autoimune prirode bolesti primenjuju se visoke doze kortikosteroida i terapijska izmena plazme. Primenjuje se i ostala potrebna simptomatska terapija, a potom se sprovodi rehabilitacioni tretman.

Oporavak zavisi od uzroka nastanka oboljenja, brzine napredovanja simptoma i težine kliničke slike.

Otprilike jedna trećina bolesnika se oporavi (ili ima minimalne simptome), druga prođe sa blažim neurološkim deficitima i poremećajima kontrole mokrenja različitog stepena, a treća grupa bolesnika ostaje vezana za krevet i inkontinentna.

Simptomi se ispoljavaju u vidu otežanog kretanja i senzornih problema.

Dalja istraživanja će pokazati da li je bolest posledica reakcije na vakcinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )