FOTO: N1

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je u svom obraćanju istakao je važnost prevazilaženja trenutnih nedostataka u upravljanju podacima i poboljšanju interoperabilnosti postojećih informacijskih sistema.

Najavio je da će Komisija predložiti stvaranje Evropskog sistema za informisanje i izdavanje dozvola za putovanje koji će biti potpuno automatizovan i sposoban da obavlja neophodne sigurnosne provjere, a koji će izdavati dozvole za putovanja Šengen zonom putnicima kojima nisu potrebne vize. Evropska komisija tvrdi da će sistem u potpunosti poštovati temeljna prava i zaštitu ličnih podataka.

U tom smislu, Komisija je u novembru 2016. godine proslijedila prijedloge zakona za uspostavljanje Evropskog sistema za informisanje i izdavanje dozvola za putovanje (ETIAS) kao i prijedloge zakona kojima je cilj bio da ojačaju mandat eu-LISA, EU agencije za operativno upravljanje velikim informacijskim sistemima u području slobode, sigurnosti i pravde u junu 2017. Oba prijedloga su identifikovana kao politički prioriteti u Zajedničkoj deklaraciji za 2018-2019.

Šta je ETIAS?

ETIAS je sistem koji će pojačati sigurnosne provjere osoba koje putuju u EU bez vize, a trenutno stanovnici iz više od 60 zemalja mogu putovati u EU na ovaj način.

ETIAS sistem će biti automatizovani IT sistem kreiran s ciljem identifikacije bilo koje sigurnosne prijetnje ili nepravilnosti u migracijama putnika koji putuju bez vize širom Šengen zone. Sistem će u isto vrijeme olakšati prelazak preko granica većini putnika koji ne predstavljaju bilo kakvu sigurnosnu prijetnju.

Svi oni koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU, a koji mogu putovati Šengen zonom bez viza, moraće podnijeti zahtjev preko ETIAS sistema za izdavanje “putne dozvole” prije polaska na put.

Važno je naglasiti da ETIAS dozvola nije viza. Državljani zemalja kojima nije potrebna viza kako bi putovali Šengen zonom će nastaviti putovati bez vize, ali će im sada trebati ETIAS dozvola.

Sam sistem će biti jednostavan i lako shvatljiv i procjenjuje se da će korisnici u svega nekoliko minuta od sistema dobiti pozitivan odgovor u više od 95 posto slučajeva.

Putnici će morati ispuniti online zahtjev na odgovarajućoj web stranici ili aplikaciji na mobilnom uređaju.

Ispunjavanje prijave ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta i ne bi trebalo zahtijevati bilo kakvu dokumentaciju osim putne isprave (pasoš ili drugi sličan dokument). U slučaju nemogućnosti prijave (zbog starosti, nivoa pismenosti, pristupa ili informacijske/kompjuterske pismenosti itd.) prijavu može podnijeti i neko drugi u njihovo ime.

Validnost dozvole traje tri godine ili do isteka putnih isprava.

Ukupni troškovi izrade ETIAS sistema je 212,1 miliona evra, dok je prosječni godišnji trošak njegovog održavanja 85 miliona evra i biće potpuno finansijski samoodrživ jer će takse korištenja i izdavanja dozvola pokrivati troškove sistema.

Podsjetimo, o ovome je za N1 govorio i Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, te je rekao kako će građani BiH imati još jednu obavezu ukoliko žele da pređu granicu i putuju ka EU.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )