FOTO: pixabay

Evropska unija priprema novi model upravljanja pandemijom virusa korona za putovanja koji podrazumijeva odustajanje od pristupa "geografskog područja porijekla putnika" i prevazilaženje sistema mapa zaraze koji bi ostao "samo na informativnom nivou", objavila je agencija ANSA, pozivajući se na izvore u italijanskoj vladi.

Ograničenja više neće biti vezana za područje sa koga dolaze putnici, već za njihov epidemiološki status - potvrdu o vakcinaciji, oporavku od kovida 19 ili negativne testove.
 
Za važnost PCR testova uslov ostaje najduže 72 sata, a za brze antigenske testove 24 do 48 sati, prenosi FoNet.
 
Novi model upravljanja pandemijom uvažavao bi devetomjesečnu važnost zelene kovid propusnice, ali bi se po isteku važnosti za potpuno vakcinisane i one koji su primili treću dozu odluke donosile "na osnovu procjena".
 
Trajanje propusnice će od 1. februara biti skraćeno sa devet na šest mjeseci, a taj rok bi mogao dovesti u problem one kojima je proteklo šest mjeseci od buster doze, s obzirom da još nema zvaničnih opcija o četvrtoj dozi, navodi ANSA.
 
Prema ažuriranim pravilima, putnici koji posjeduju važeći sertifikat o vakcinaciji protiv kovida neće biti podvrgnuti dodatnom testiranju ili uslovima samoizolacije.
 
Međutim, na osnovu podataka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), zemlje bi ipak mogle da uvedu dodatne mjere za putnike sa teritorija uključenih u tamnocrvenu kategoriju, koju čine zemlje koje su duboko pogođene virusom korona.
 
Boje mape ECDC-a otkrivaju situaciju rizika po zdravlje od korone, uzimajući u obzir stope infekcije i testiranja u drugim zemljama, piše Schengenvisainfo.com.
 
Nakon predloženih izmjena, mapa bi uzela u obzir i stopu vakcinacije u drugim zemljama.
 
S tim u vezi, jedan diplomata EU je naglasio da se o predloženim promjenama mape još uvijek razgovara.
 
Novi plan slijedi prijedlog Komisije iz novembra prošle godine da se zauzme "pristup zasnovan na ličnosti" putovanju unutar zemalja EU, što znači da osobe koje posjeduju sertifikat o vakcinaciji protiv kovida "u principu ne bi trebalo da podliježu dodatnim ograničenjima putovanja, odakle god da dolaze u Evropskoj uniji".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )