FOTO: unsplash.com

Savjet Evropske unije odobrio je rezoluciju koja omogućava da se profit od, kako oni kažu, zamrznute ruske imovine kao posljedica restriktivnih mjera EU, iskoristi za Ukrajinu.

"Savjet je danas usvojio odluku i uredbu kojom se pojašnjavaju obaveze Centralnih registara hartija od vrijednosti (CSD) koji drže sredstva i rezerve Centralne banke Rusije (CBR) koje su imobilisane kao posljedica restriktivnih mjera EU", piše u saopštenju objavljenom na sajtu EU.
 
EU je, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima nakon početka ruskog rata u Ukrajini, odlučila da zabrani sve transakcije vezane za upravljanje rezervama, kao i imovinom CBR. Kao rezultat te zabrane, relevantna imovina koju drže finansijske institucije u zemljama članicama EU je "imobilisana", prenosi Beta.
 
Suštinski, ruska sredstva su zaplijenjena.
 
"Centralni registri koji posjeduju više od milion evra sredstava CBR-a moraju odvojeno da obračunavaju vanredne gotovinske bilanse koji se akumuliraju usljed restriktivnih mjera EU i da takođe moraju odvojeno držati odgovarajuće prihode", navodi saopštenje.

Centralnim registrima će biti zabranjeno da raspolažu nastalom neto dobiti, a svaki centralni depozitar može da zahtijeva od svog nadzornog organa da odobri oslobađanje udijela te neto dobiti u cilju usaglašavanja sa statutarnim kapitalom i rizikom.
 
"Ova odluka otvara put Savjetu da odluči o mogućem utvrđivanju finansijskog doprinosa budžetu EU prikupljenog od ovih neto dobiti za podršku Ukrajini i njenom oporavku i rekonstrukciji u kasnijoj fazi. Ovaj finansijski doprinos može da bude kanalisan kroz budžet EU u pomoć za Ukrajinu o kojoj su Savjet i Evropski parlament postigli privremeni sporazum 6. februara 2024", navodi se u saopštenju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )