FOTO: twitter

Predsjednik turske izborne komisije proglasio je Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdogan) pobjednikom drugog kruga predsjedničkih izbora koji će produžiti njegovu 20-godišnju vladavinu do 2028. godine.

"Na temelju privremenih rezultata, utvrđeno je da je Redžep Tajip Erdoan izabran za predsjednika", saopštio je predsjednik Vrhovnog izbornog vijeća Ahmet Jener (Yener) oko 22 časa po srednjoevropskom vremenu.
 
Erdogan je dobio 27.513.587 ili 52,14 posto glasova, prema podacima koje je objavila izborna komisija, pobijedivši protivkandidata Kemala Kiličdarolua (Kilicdaroglu) koji je imao 25.260.109 glasova ili 47,86 posto, nakon prebrojanih 99,43 posto glasačkih kutija.
 
Erdogan je sat ranije proglasio pobjedu. Govoreći s krova autobusa ispred sjedišta svoje AK Partije u Istanbulu, zahvalio je biračima i rekao da su mu ''dali odgovornost da vlada Turskom još pet godina''.
 
Erdoanov protivkandidat održao je govor u Ankari, osuđujući "autoritarnu vladu predsjednika Erdogana" i ono što je nazvao "nepoštenim izborima".
 
"Trebate znati da ćemo se suprotstaviti tim poteškoćama koje nas očekuju", kazao je Kiličdarolu koji nije priznao poraz na izborima.

Čestitali čelnici drugih zemlja

Neki čelnici su prije proglašenja pobjede čestitali sadašnjem predsjedniku Turske.
 
Mađarski premijer Viktor Orban je na Twitteru pozdravio "neupitnu" pobjedu svog saveznika.
 
"Visoko cijenimo vaš lični doprinos jačanju prijateljskih rusko-turskih odnosa i obostrano korisne saradnje u raznim područjima", rekao je, pored ostalog, ruski predsjednik Vladimir Putin u poruci Erdoganu, saopštio je Kremlj.

Putin je naveo da je "izborna pobjeda bila prirodni rezultat vašeg nesebičnog rada kao šefa Republike Turske, jasan dokaz podrške turskog naroda vašim naporima za jačanje državnog suvjereniteta i vođenje nezavisne spoljne politike".
 
"Računamo na dalje jačanje strateškog partnerstva za dobrobit naših zemalja, kao i jačanje saradnje za sigurnost i stabilnost Evrope", naveo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u objavi na Twitteru, gdje je čestitao Erdoganu na pobjedi.
 
Turska se pokušava pozicionirati kao mirovni posrednik između Rusije i Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022.
 
Francuski čelnik Emmanuel Macron čestitao je Erdoganu rekavši da dvije nacije imaju "ogromne izazove" na kojima moraju zajedno raditi.
 
Macron je rekao da to uključuje "povratak mira u Evropu".
 
Njemački kancelar Olaf Scholz opisao je u čestitci Njemačku i Tursku kao "bliske partnere i saveznike" čiji su "ljudi i ekonomije duboko isprepleteni".
 
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u gostovanju na televiziji Pink, uz čestitke, ocijenio da je "Erdogan pokazao da se na izborima može pobjeđivati i posle 20 godina ako ste dobro radili za narod".
 
"Moje iskrene čestitke predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu nakon uspješnog reizbora za predsjednika. Radujemo se daljnjem produbljivanju strateške bilateralne saradnje između Kosova i Turske", naveo je kosovski premijer Albin Kurti.
 
Čestitku je, među prvima, uputio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
 
"Istorijska pobjeda Erdogana. Ova odluka birača nije važna samo za Republiku Tursku, već za svijet! Čestitam!, naveo je, pored ostalog, Dodik.
 
Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije koja je do izbora u oktobru 2022. godine bila vodeća bošnjačka stranka u Bosni i Hercegovini, čestitao je i nazvao, pored ostalog, Erdogana bratom i navodeći da je "rezultat potvrda ispravnosti puta kojim vodi Tursku i turski narod".
 
Čestitke su uputili i brojni drugi zvaničnici iz regije i svijeta.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )