FOTO: Anadolija

Redžep Tajip Erdogan položio je u subotu svečanu zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turkiye, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja, javlja Anadolija.

Erdogan je po dolasku ispred zgrade turskog parlamenta najprije pozdravio počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je počela svečana sjednica Velike narodne skupštine Republike Turske, kojom je predsjedavao privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli.
 
On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja.
 
Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu, čime je i zvanično započeo novi mandat predsjednika države. Nakon polaganja zakletve u parlamentu je intonirana i državna himna Republike Turske.
 
Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti vijenac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palati početi i svečanost inauguracije kojoj će prisustvovati brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.
 
Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.
 
Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turske.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )