FOTO: Sputnik Srbija

Slavni režiser u "Presingu" ispreslišao autora i voditelja emisije Jugoslava Ćosića o politici, muzici, društvu...

Slavni režiser Emir Kusturica gostovao je u srijedu u emisiji "Presing" na N1, a voditelj Jugoslav Ćosić je više puta pokušao da ga isprovocira, citirajući netačno njegove izjave. Mada se ta forma razgovora zove konfrontirajući intervju, Kusta je neprekidno poentirao, ostavljajući Ćosića bez teksta. Tako ga je voditelj u jednom trenutku pitao da li je zaista izgovorio da su "Srbi narod koji je najveći proizvođač zabluda o sebi", na šta je Kusturica odgovorio da jeste, a onda i objasnio zbog čega:

- Tako je. Niko prije nije prihvatio "ajfon" bolje od Srba, mi ga prihvatamo kao i ovu novu muziku koju je vaša kompanija nedavno potpisala sa onom dvojicom tipova koji mi liče na mudžahedine, koji su vrlo popularni, a čiji su stihovi zapravo zamena...

Prekinuo ga je Ćosić, naglasivši da ne zna o kome Kusturica govori.

- Govorim o ovoj dvojici repera koji su zapravo postali užasno popularni zahvaljujući prostakluku koji se širi neviđenom brzinom, a otprilike glasi: "Ona voli BMV, ona voli "audi", ona voli dolare, ona voli evre, ona voli separee - pojasnio je režiser. - U narodnoj muzici nije bilo tako prostih, zato što je bila Marina Tucaković koja je pjesnik, za razliku od ovih. Tu mislim i na sve rijaliti programe koji od antijunaka prave junake. Nadam se da će život to da savlada i utoliko je važno da znamo istoriju. Moramo da znamo da je Marina Tucaković pjesnik, a taj što piše o "audiju" i BMV-u niko!

Ćosić je onda pitao Kusturicu da li zaista misli da je Rusija jedini prijatelj Srbije, na šta je ovaj odgovorio da ne misli, te da je kazao da je Rusija jedini ozbiljni saveznik Srbije, a prijatelj i saveznik su različite stvari. Neizbježno je bilo i pitanje Kosova, na šta je Kusturica kazao da što se njega lično tiče, ne bi dao ni pedalj Kosova, jer je to najveća pljačka u 20. vijeku, koja je već obavljena:

- Imamo mnogo motiva da vjerujemo da je Kosovo bila jedna civilizacijska tačka. To možemo da detektujemo preko arheoloških iskopina. Imamo numizmatičare koji tvrde da je novčić sa likom cara Lazara bio legura najplemenitijih metala koji postoje. Ako Kosovo nije naše, zašto nam ga otimaju? Na to veliko pitanje ne mogu da odgovore, kao što ne mogu na pitanje zašto je na dnu Gazivoda srednjovekovna crkva na kojoj je freska Jelene Anžujske. Jedino rješenje je u traženju rješenja. Imamo situaciju u kojoj oni imaju svoje lične karte, imaju granice, udaraju nam carine koje hoće... Taj posao, koji većina Srba ne shvata, davno je obavljen. Ali, još uvijek postoji Rezolucija 1244, nada da naša vlast neće priznati Kosovo i da im neće dati stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Voditelj se osvrnuo i na proteste u Beogradu, na šta se Kusta nadovezao da prati dešavanja, ali je više koncentrisan na proteste u Francuskoj, gdje "žuti prsluci" imaju jasnu listu zahtjeva, u kojima dominira ideja o visini ličnog dohotka, penzije, kao i protivljenje prodaji nacionalnih dobara.

- Jedan pametan čovjek je još devedesetih predvidjeo da će Francuska radna snaga za 20 godina oslabiti, a privredni rast će padati zbog toga što će svi bogati ljudi da izmjeste fabrike van Francuske, pa će se stvoriti vakuum u kome će ojačati sindikalizam koji može da bude vrlo nasilan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )