FOTO: pixabay

U Evropskoj komisiji pozdravljaju napredak koji zemlje zapadnog Balkna ostvaruju po pitanju epidemiološke situacije i vakcinacije, ali poručuju da treba biti strpljiv do konačnog stavljanja regiona na listu "bezbjednih" zemlja za čije građane neće važiti restrikcije za ulazak u EU.

"Ne želimo da stvaramo situaciju u kojoj će se građani zapadnog Balkana tretirati lošije nego što to omogućava zdravstvena situacija u regionu. Ali EU ne želi da ugrozi ni na jedan način napredak koji je napravljen u borbi protiv pandemije, a sve to kako bismo što prije došli u situaciju da se riješimo svih restrikcija i dozvolimo svima mogućnost putovanja", kaže portparol Komisije Adelber Janc.
 
Na konstataciju medija da su građani zapadnog Balkana više od godinu dana izolovani, a da posljednji epidemiološki podaci govore da zemlje regiona ispunjavaju osnovne kriterijume koje je EK predložila kao uslov za stavljanje na listu "bezbjednih" zemalja, u Komisiji kažu da razumiju očekivanja građana zapadnog Balkana, ali i da je na zemljama članicama da donesu odluku o proširenju liste koja se revidira svake dvije nedjelje.
 
"Savjet EU u obzir uzima čitav spisak kriterijuma, ne samo ukupan broj slučajeva po glavi stanovnika, već i trendove po pitanju novih slučajeva, broja testiranja, procenat pozitivnih pri testiranju kao i ukupan odgovor na kovid-19. U pitanju je više globalna, a ne čisto numerička procjena, koja je u potpunosti u rukama zemalja članica", objašnjava Janc.
 
On podsjeća da je Komisija preporučila zemljama članicama da dozvole putovanja u EU za sve putnike koji su primili vakcine koje je odobrila EMA i da to već sada omogućava putovanja za veliki broj građana sa zapadnog Balkana.
 
"Ne dovodimo u pitanje našu posvećenost zapadnom Balkanu, pogotovo kada je riječ o slobodnom bezviznom putovanju. Samo pokušavamo da suzbijemo pandemiju koja i dalje prijeti uprkos napretku u zdravstvu i vakcinaciji", zaključuje Janc.
 
U Komisija dodaju da ne bi trebalo "u isti koš" stavljati pitanje politike proširenja EU i borbu portiv pandemije, odnosno da bi bila velika greška da se na osnovu političkih razloga, kao što je podrška proširenju na zapadni Balkan, zanemaruje uspostavljeni mehanizam za borbu protiv pandemije u EU.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )