FOTO: srpskainfo

U Srbiji je po podacima iz prošle godine registrovano oko 175.000 pacijenata sa slabošću srca, a godišnje umre oko 56.000 ljudi od kardiovaskularnih problema. Na sreću, ima i onih pacijenata koji se uspješno bore sa srčanom slabošću duže od pola svog života.

Petar Peca Popović, novinar, rok kritičar i publicista, kao srčani bolesnik živi već punih 38 godina.
 
Njegovo srce danas kuca zahvaljujući ICD defibrilatoru, i to nakon 13 stentova, 8 bajpasova, 7 infarkta, četiri operacije i čak dvije kliničke smrti.
 
– Svi u mojoj porodici su umrli od prvog infarkta. Svi, otac, baka, jedan ujak, drugi ujak… Ja sam riješio da ne umrem od prvog infarkta. Ja sam živi dokaz koliko je napredovala kardiologija, kardiohirurgija i vaskularna hirurgija – kaže Peca Popović, dugogodišnji srčani bolesnik.
 
Uprkos bolesti, on živi punim plućima, uz umjerenu fizičku aktivnost, terapiju lijekovima i redovne kontrole i konsultacije sa ljekarima.
 
– Prepoznajem kada ne smijem da izazhivam svoje srce i to je najvažnije. kad imate toliko iskustva sa bolešću najvažnije je da se više vjeruje ljekarima, nego pričama – kaže Peca, piše Kurir.
 
Ljekari su mu bili i od velike pomoći prije nekoliko mjeseci kada je saznao da je pozitivan na korona virus.
 
– Kad imate nekog ko se ozbiljno bavi tom bolešću i šta će u vašem slučaju kovid napasti, onda je važno da imate pravi tretman i pravu vrstu liječenja – kaže Petar.
 
Koliko je važno adekvatno liječenje govori i činjenica da je jedan od glavnih napora Udruženja pacijenata sa srčanom slaboš Srbije, čiiji je Petar predsednik, upravo usmjeren na ukazivanje potrebe da se neki od inovativnih lijekova finansiraju o trošku države, kako bi isti bili pristupačniji svačijem budžetu.
 
Udruženje pacijenata sa srčanom slabošću Srbije, osnovano je prije deset godina sa ciljem da obolelima pruži sveobuhvatnu podršku i pomoć pri liječenju i da ukaže kako njima, tako i njihovim porodicama da sa srčanim slabostima može kvalitetno da se živi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )