FOTO: Glas Srpske

LjUBLjANA - Strah da će u Crnoj Gori doći do rata zbog imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) ravan je mišljenju da će država izaći iz NATO-a u budućnosti, ocjena je Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

IFIMES je povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori 27. decembra prošle godine analizirao aktuelne događaje i početkom ove godine objavio analizu "Crna Gora 2020: Da li će Crnogorska pravoslavna crkva postati unijatska crkva?".

- Realizujući svoje ciljeve u vezi sa CPC, Đukanović je zloupotrijebio članstvo u NATO-u i intelektualce iz regiona pokušavajući dezinformisati javnost u regionu izmišljajući opasnosti mogućeg prenošenja sukoba u region skrivajući iza toga svoje prave namjere u vezi sa CPC - ističu iz ovog instituta.

Navode i da je osamostaljenje Crne Gore "vješto isplanirano sa zapadnim saveznicima" i Crna Gora je morala stvoriti percepciju da se više ne može živjeti u zajedničkoj državi sa Srbijom.

- Sada je proizvedena nova kriza usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je podstakao masovne proteste pripadnika SPC i dijela opozicije u Crnoj Gori, kojim se želi ponovno stvoriti percepcija i ambijent da se više ne može ni sa SPC u Crnoj Gori - ističe se u ovom izvještaju.

Izjava vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, kako se dodaje, da neće priznati CPC, došla je u pravo vrijeme Đukanoviću, što mu omogućava realizaciju drugog scenarija, a to je unijatizacija CPC.

- Kanonsko priznanje CPC izvršilo bi se preko unijatizacije (grkokatolici), tako da bi CPC zadržala "istočni obred", ali bi imala poglavara rimskog biskupa - papu. CPC bi bila pod kanonskom jurisdikcijom Vatikana. Time bi Đukanović povratio izgubljenu naklonjenost Zapada, a to mu je posebno važno zbog predstojećih parlamentarnih izbora, koji će se održati 2020. Time bi CPC osigurala kanonsko priznanje, Đukanović produžetak vlasti, a Vatikanu bi bio osiguran ulazak u Crnu Goru na "velika vrata" - kažu u IFIMES-u.

Dodaju da za važne međunarodne aktere Đukanović više nije taj koji je neophodan i važan činilac na Balkanu i zbog toga je on odlučio da po oprobanom receptu igra na kartu manipulacije nacionalizma i religije i tako izazove tenzije i sukobe, da bi pokazao da je jedini koji može da osigura mir i garantuje stabilnost u regionu.

Podsjećaju da Crna Gora ima razvijene dugogodišnje intenzivne diplomatske i političke odnose sa Vatikanom, a nedavna posjeta premijera Duška Markovića Vatikanu najavila je dolazak pape u Crnu Goru tokom 2020. godine.

U analizi se na kraju navodi i da će se, ipak, morati postići kompromis između SPC i Đukanovića u kojem će se SPC morati saglasiti da dio materijalnih dobara preda državi, odnosno Đukanoviću.

Vladika Atanasije

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je predsjedniku Crne Gore da Srbija nije mogla 1918. godine da uzme hramove Crnogorcima budući da tada nisu postojali kao nacija.

- Vas je stvorio Lenjin kao naciju. On je rekao da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srpskom narodu. I onda je Tito 1945. proglasio te novopečene nacije - rekao je Atanasije, dodajući da Srbija, budući da Crnogorci nisu postojali kao nacija 1918, nije mogla da im uzme hramove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )