FOTO: pixabay

BANJALUKA – Državljani BiH vlasnici su osam jahti i 599 brodica registrovanih na hrvatskom primorju. Plovila državljani BiH češće registruju u Hrvatskoj, nego u Crnoj Gori, prvenstveno jer im je tamo identitet zaštićen propisima Evropske Unije (EU).

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske dostavili su portalu CAPITAL podatke o broju registrovanih plovila u toj zemlji, a čiji su vlasnici državljani BiH i Srbije.

„U Republici Hrvatskoj registrovano je 599 brodica, osam jahti i sedam čamaca čiji su vlasnici iz BiH“, naveli su u Ministarstva.

Dodali su da je registrovano i 645 brodica, devet jahti i 12 čamaca čiji su vlasnici iz Srbije.

„Davanje informacija koje su lični podaci, kao što je ime i prezime značilo bi kršenje Uredbe EU 2016/679 koja štiti takvu vrstu podataka“, istakli su u Ministarstvu.

U brodice se u Hrvatskoj svrstavaju objekti namijenjeni za plovidbu morem, čija je dužina veća od 2,5 metara, ili ukupne snage pogona veće od 5 kW. Brodicom se smatra i plovilo za sport i razonodu čija dužina trupa prelazi 12 metara, u šta spadaju i jahte, ali pri tome nije namijenjen za duži boravak na moru.

Jahta je s druge strane plovni objekt za razonodu, nezavisno da li se koristi za  lične potrebe ili za privrednu djelatnost, a čija je dužina veća od 12 metara i koji je namijenjen za duži boravak na moru, te koji je pored posade ovlašten prevoziti ne više od 12 putnika.

Podsjećamo, nakon što su crnogorski mediji objavili ko sve od državljana Crne Gore ima jahte u toj zemlji, i mediji u Srpskoj bavili su se pitanjem vlasništva nad jahtama u toj zemlji.

Prema podacima Uprave za pomorsku sigurnost Crne Gore državljani BiH posjeduju pet jahti. Jedna od njih, pod imenom “Aura 2”, vlasništvo je lidera Stranke za bolju budućnost i vlasnika „Avaza“ Fahrudina Radončića.

Pored njega, od državljana BiH, po jahtu imaju i Dragan Vidović i Antonio Bagarić, te Radivoje Samardžić koji u svom posjedu ima dvije – “Lejdi Keti” i “Ljupka”. Ova imena nepoznata su u javnosti BiH.

Među vlasnicima jahti je i vlasnik prehrambenog koncerna “Svislajon” Rodoljub Drašković koji pod zastavom Srbije ima jahtu “Lav Nikolaj Tjodor”.

Svoje jahte na Crnogorskom primorju imaju i poznati ruski, srpski, crnogorski biznismeni, advokati, direktori konsultantskih kuća i kompanija…

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )