FOTO: radiosarajevo

U svijetu se danas raznim manifestacijama slavi Međunarodni dan žena kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Ovogodišnji praznik se kao i prošle godine obilježava u svjetlu epidemije novog korona virusa, tako da su mnoge zemlje preporučile građanima da se ne okupljaju na tradicionalnim manifestacijama.
 
Taj praznik ustanovljen je u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.
 
Inicijativu za taj praznik dala je njemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Klara Cetkin, a prvi Dan žena proslavljen je 1911. u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.
 
Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.
 
Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine. 

Osmomartovski marševi se obilježavaju tradicionalno u svim dijelovima svijeta. Njima se šalje mnoštvo poruka, te se iz godine u godinu bori za isti cilj - da se o pravima žena ne govori samo osmog marta, već svaki dan.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )