FOTO: B92

Da i da, odgovara kratko Darija Kisić Tepavčević, ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnh pitanja, na pitanje da li bi vakcinisala sebe i članove svoje porodice ukoliko bi se u skorije vrijeme u Srbiji pojavila vakcina protiv korone.

Za nju nema dileme treba li da se vakciniše, a na pitanje kada vakcinu mogu očekivati građani Srbije, kaže:

– Naša zemlja je od početka bila u pregovorima sa svim vodećim kompanijama u svijetu koje proizvode vakcine. Još uvijek nijedna vakcina nije registrovana u zemlji porijekla, ali se nalaze u završnim fazama ove procedure i ono što je sigurno jeste da će vakcina u našoj zemlji biti u primjeni kada se registruje u zemlji porijekla, kada se pokaže da je bezbjedna i efikasna i kada prođe sve potrebne procedure u našoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva i dobije sve potrebne sertifikate da je bezbjedna za upotrebu u našoj populaciji rekla je dr Kisić za Blic.

Ovih dana Srbija ima konstantan rast zaraženih i više desetina umrlih. Evo šta kaže ministarka, d ali će korona nastaviti sa divljanjem.


– Nalazimo se u periodu godine kada je sezona respiratornih infekcija i kada je najlakše njihovo prenošenje. Korona virus koji izaziva bolest Covid 19 pokazao se kao veliki neprijatelj čovječanstvu. Prošlo je više od godinu dana otkad nam je ovaj virus poznat, a porast učestalosti obolevanja i umiranja uzrokovan ovom infekcijom bilježi se širom svijeta. Prošle godine u ovo doba SARS-Kov-2 je bio ograničen samo na područje Kine, a sada praktično nema dijela svijeta gdje ovaj virus nije unesen. Ovaj virus se prenosi najlakšim putem prenosa, tj. kapljičnim putem pa lagano pronađe put do osjetljive osobe čim za to ima uslova dodaje dr Kisić.

Ona je objasnila logiku u tome da je Srbija u prvom talasu pandmeije imala manje brojke, a oštrije mjere.

– Vanredno stanje u Srbiji bilo je uvedeno u martu, iako je tada bilo manje zaraženih u apsolutnim brojevima nego sada, zato što tada niko nije bio spreman za prvi talas Covida 19. Virus se brzo širio, a mi smo bili među posljednjim zemljama Evrope gde je virus ušao. Zbog toga smo mogli da vidimo iskustva drugih zemalja, a posebno u Italiji i Španiji, gdje su kapaciteti bili premali. Prvi talas korone se širio kao cunami i mi smo htjeli da razvučemo epidemiološku krivu. Imali smo restriktivne mere, ali u tom periodu nismo sedeli skrštenih ruku. U međuvremenu, nabavili smo hiljade novih respiratora, stotine hiljada testova, izgradili nove laboratorije, pokrenuli izgradnju novih bolnica, oformili privremene bolnice i višestruko na taj način povećali kapacitet našeg zdravstvenog sistema u borbi protiv te bolesti – kaže ona.

Ministarka je rekla i kako se to treći talas razlikuje prema kliničkoj slici u odnosu na prethodna dva.

– Ono što je specifično sa ovim posljednjim pikom i posljednjim naletom korona virusa jeste da se nalazimo sada u sezoni respiratornih infekcija. U ovom posljednjem naletu korona virusa specifično je to da je virus sada u mnogim populacijama, a imamo sve uslove za njegovo masovno prenošenje. Virus se ponaša uvek isto, nalazi put do osjetljivih osoba, ali jedina specifičnost sada jeste da je prisutan u populacijama u momentu kada je njegovo najlakše prenošenje ističe.

Evo šta smo nakon godinu dana naučili o korona virusu.

– Za ovih godinu dana smo mnogo naučili o virusu, znamo ko je njegov rezervoar, znamo na koji način se prenosi, ono što je najbitnije znamo kako da opštim mjerama prevencije spriječimo da se inficiramo. Mnogo je i dalje nepoznanica koje se odnose prije svega i na dužinu imuniteta nakon preležane bolesti, na dužinu opstanka virusa u spoljašnjoj sredini, ali suština je da je pokazano da pridržavanje opštih mera prevencije, odnosno održavanje fizičke distance i nošenje maske je nešto što spašava život. Podaci govore da je nešto više od 20 odsto ljudi u našoj populaciji steklo imunitet, to jeste u granicama očekivanog, ali taj stepen kolektivnog imuniteta nije dovoljan da bi spriječio epidemijsko širenje bolesti. Istraživanja pokazuju da stepen kolektivnog imuniteta treba da je između 60 i 70 odsto da zaustavi epidemijsko širenje bolesti. Do široke upotrebe vakcine ne možemo očekivati dostizanje ovako visokog nivoa kolektivnog imuniteta, tako da je naše glavno oružje i dalje da se ponašamo odgovorno i savesno i to neće imati alternativu ni kada vakcina bude u masovnoj upotrebi zaključuje ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )