FOTO: pixabay

LONDON, Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta prošle sedmice je pala, nakon rasta sedmicu dana prije, jer su ulagači oprezni zbog nepopustljivog širenja virusa korona i brige za oporavak globalne privrede.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 0,9 odsto, na 92,70 bodova.

Pritom je kurs dolara prema jenu pao 0,7 odsto, na 104,70 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na evro, pa je cijena evra porasla 1,2 odsto, na 1,1860 dolara.

Slabljenje dolara posljedica je, među ostalim, očekivanja da američki Kongres i Bijela kuća neće do predsjedničkih izbora početkom novembra postići dogovor o novim fiskalnim podsticajnim mjerama.
Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručuje da je postignut napredak u pregovorima i da bi zakonski prijedlozi mogli biti spremni vrlo skoro, možda i prije predsjedničkih izbora.

Pelosi i ministar finansija Steven Mnuchin već dugo pregovaraju o fiskalnim poticajima, a sada je ‘na stolu’ iznos od gotovo 2.000 milijardi dolara, što je svota kojoj se protive republikanci u Senatu jer su zabrinuti u vezi deficita saveznog budžeta.

Pelosi kaže da je dogovor moguć prije izbora i da to ovisi o predsjedniku Donaldu Trumpu, koji bi trebao pritisnuti Senat.

Trump i Mnuchin poručuju, pak, da su razlike u stajalištima između Bijele kuće i demokrata u Kongresu i dalje velike te da bi Pelosi morala popustiti po nekim pitanjima.

S obzirom da oporavak američke privrede od koronakrize gubi na zamahu, analitičari su sigurni da će se političari prije ili kasnije usaglasiti oko novih podsticaja. Pitanje je samo kada će se postići dogovor i koliko će iznositi paket podsticaja.

Vjeruje se da bi u slučaju pobjede Joea Bidena na izborima paket podsticajnih mjera bio znatno izdašniji.

„Tržište se priprema za moguću Bidenovu pobjedu, odnosno pripremanje terena za veći paket poticaja, zbog čega je oslabila potražnja za valutama-utočištima, kao što je dolar”, kaže Joe Manimbo, analitičar u tvrtki Western Union Business Solutions.

I dok je dolar oslabio, evro je ojačao, iako mnoge evropske zemlje bilježe rekordan rast broja novozaraženih od virusa korona , pa ponovno uvode strože mjere radi zauzdavanja širenja virusa, što će usporiti oporavak privrede.

Tako je u petak analitička kuća Markit objavila da je indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru evrozone u oktobru pao jedan bod u odnosu na prethodni mjesec, na 49,4 boda, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

“Istraživanje je razotkrilo priču o dvije ekonomije – industrija bilježi najsnažniji rast od početka 2018., zahvaljujući valu novih narudžbi koji odražava rast globalne potražnje. Uslužni sektor, sve teže pogađaju postrožena ograničenja povezana sa covidom-19, koja slabe potražnju u teško pogođenom ugostiteljstvu”, objašnjava glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

I pored toga, evro je ojačao.

„PMI podaci nisu dobri, ali nisu ni tako loši kao što se očekivalo. Osim toga, dobri kvartalni poslovni rezultati niza evropskih kompanija podržali su sklonost ulagača prema riziku i na valutnim tržištima”, kaže Marshall Gittler, direktor investicionog istraživanja u BDSwiss Group.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )